Bent u gescheiden? Dan ontvangen wij dit bericht automatisch via de Basisregistratie Personen (BRP). Wij passen uw eigen bijdrage dan automatisch aan. Is uw scheiding wel bij de gemeente bekend, maar niet bij ons? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij controleren uw gegevens dan in de BRP en passen onze administratie aan.

Gevolgen voor de eigen bijdrage

Bent u gescheiden, dan berekenen wij uw eigen bijdrage alleen met uw eigen inkomen en eventuele vermogen. Het inkomen van uw ex-partner telt niet (meer) mee.

Een scheiding kan wel betekenen dat u niet langer recht heeft op een lage eigen bijdrage. Met een thuiswonende partner heeft u altijd recht op de lage eigen bijdrage. Maar na een scheiding gaat u mogelijk de hoge eigen bijdrage betalen.

Wat betekent ‘gescheiden van tafel en bed’?

Een scheiding van tafel en bed wordt uitgesproken door de rechter. Dit kunt u aanvragen als u wel voor de wet getrouwd wilt blijven, maar niet meer samen woont of een huishouden voert.

Bent u gescheiden van tafel en bed? Dan bent u voor de Wlz 'ongehuwd'. Wij berekenen uw eigen bijdrage dan alleen met uw eigen inkomen en vermogen.

AOW voor ongehuwden

Bent u getrouwd, maar ontvangt u een AOW-pensioen voor ongehuwden? Dan wordt u voor de eigen bijdrage gezien als gescheiden van tafel en bed. Ook als dit niet door de rechter is bepaald.