Ik ben 18, 19 of 20 jaar of heb voor het eerst een inkomen

Vanaf 18 jaar moet u een eigen bijdrage betalen.

Bent u 18 jaar? 

We berekenen voor u de eigen bijdrage met uw inkomen van dit jaar. Dit inkomen vragen wij op bij het UWV. Dit bedrag rekenen wij om naar een jaarinkomen van 12 maanden.

Bent u 19 jaar?

Wij berekenen uw eigen bijdrage met uw inkomen van het lopende jaar. Dit inkomen vragen wij op bij het UWV. De Belastingdienst geeft aan ons na afloop van het jaar het definitieve verzamelinkomen en uw grondslag sparen en beleggen door. De eigen bijdrage kan hierdoor achteraf nog veranderen. Heeft u vermogen in box 3? Dan is het mogelijk dat u een naheffing krijgt. Wilt u dit voorkomen? Neem dan contact met ons op. 

Bent u 20 jaar?

Wij gebruiken uw inkomen van vorig jaar. Dit inkomen vragen wij op bij het UWV. De Belastingdienst geeft aan ons na afloop van het jaar het definitieve verzamelinkomen en uw grondslag sparen en beleggen door. De eigen bijdrage kan hierdoor achteraf nog veranderen. Heeft u vermogen in box 3? Dan is het mogelijk dat u een naheffing krijgt. Wilt u dit voorkomen? Neem dan contact met ons op.

Bent u 21 jaar of ouder?

Vanaf 21 jaar berekenen wij de eigen bijdrage met uw inkomen en uw eventuele vermogen van twee jaar geleden. Dit inkomen en vermogen vragen wij op bij de Belastingdienst.