Ik heb schulden

Het kan iedereen overkomen. Geen werk meer. Of u of uw partner wordt ziek of heeft zorg nodig. Uw inkomen wordt lager, maar de uitgaven blijven hetzelfde. U kunt dan te maken krijgen met schulden. 

Bij het ontstaan van schulden is het belangrijk om tijdig hulp te vragen. Neem bij betalingsproblemen dan ook altijd contact met ons op. Wij zoeken dan samen naar een oplossing. Daarmee kunt u schulden voorkomen of zorgen dat deze niet hoger worden.  

Hieronder vindt u meer informatie over het voorkomen van schulden en hoe u schulden kunt oplossen. En welke organisaties en personen u daarbij kunnen helpen.

Wat is uw situatie?

Zijn uw schulden nog niet zo hoog? Of kunt u nog maar net rondkomen? Dan kunt u vaak zelf een oplossing vinden voor uw schulden. Een eerste stap is om inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Hoeveel inkomen ontvangt u per maand? Wat zijn uw uitgaven en schulden? 

De website www.zelfjeschuldenregelen.nl van het Nibud heeft hier een eenvoudig stappenplan voor. 

Met het overzicht bij de hand kunt u contact met ons op nemen. Wij kunnen dan samen met u kijken naar een oplossing voor uw schulden. Bijvoorbeeld een betalingsregeling, of het aanpassen van de eigen bijdrage.

Als u langere tijd schulden heeft dan kunnen deze op termijn problematisch worden. We noemen schulden problematisch als het maandelijkse aflosbedrag voor uw schulden hoger is dan u kunt betalen. Het is dan vaak erg moeilijk om uit deze schulden te komen. 

Er zijn in Nederland verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen.

Bij uw gemeente kunt u terecht voor hulp bij het oplossen van uw schulden. Dat noemen we schuldhulpverlening. Dit is een goede plek om te starten. Uw gemeente weet precies welke betrouwbare organisaties in uw regio hulp kunnen bieden. Daarnaast werken gemeenten samen met de Kredietbank Nederland en organisaties voor maatschappelijk werk. 

Sommige gemeenten bieden naast gemeentelijke schuldhulpverlening ook budgetbeheer aan. Budgetbeheer kan helpen om uw financiën te beheren. Op Regelhulp.nl leest u meer over budgetbeheer

Als u problemen heeft met het betalen van de eigen bijdrage kunt u altijd contact opnemen met het CAK. Wij kunnen dan samen met u de financiële situatie bespreken en samen kijken naar een geschikte oplossing. Ook kunnen we een betalingsregeling afspreken die aansluit bij uw financiële situatie.

Neem contact op

Heeft u een vraag?

Wij helpen u verder.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.