Ik wil voor een medische behandeling naar het buitenland

U woont in het buitenland en bent bij het CAK geregistreerd als verdragsgerechtigde. En u wilt voor een medische behandeling naar een ander land. Vraag dan van tevoren toestemming aan. Dan weet u of de behandeling vergoed wordt of dat u de kosten zelf moet betalen.

Let op

Woont u in Nederland en bent u in Nederland verzekerd? Dan moet u bij uw Nederlandse zorgverzekeraar toestemming vragen voor een medische behandeling in het buitenland.

Wat is uw situatie?

U moet de kosten van een behandeling in een land buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zelf betalen. 

Woont u in het buitenland? En wilt u zich laten behandelen in één van de andere lidstaten van de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding van de kosten. U moet wel eerst toestemming aanvragen. Volg daarvoor de stappen hieronder.

Let op

Voor een behandeling in Nederland heeft u geen toestemming nodig. U gebruikt daarvoor de European Health Insurance Card (EHIC) die u van ons heeft gekregen. Heeft u nog geen EHIC? Vraag deze dan online aan.

 

Welke stappen moet ik zetten?

U vraagt toestemming aan bij het ziekenfonds waar u ingeschreven staat in uw woonland. Dat ziekenfonds stuurt uw aanvraag door naar ons en wij beslissen over uw aanvraag. Wij laten u per brief weten of u wel of niet toestemming krijgt.

  • Als u geen toestemming krijgt, moet u de kosten van de behandeling zelf betalen.
  • Als u wel toestemming krijgt, betaalt Nederland de kosten van uw behandeling. Lees meer over de voorwaarden

Let op

In sommige landen beslist uw ziekenfonds zelf over uw aanvraag. U krijgt dan bericht van uw ziekenfonds. Dat is het geval als u in het Griekse deel van Cyprus, of in Ierland, Spanje, Portugal, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen woont.

Als u toestemming heeft voor de behandeling krijgt u van ons een document S2. Dit document laat u zien aan de dokter of het ziekenhuis in het buitenland. Zij weten dan dat zij de kosten van uw behandeling met Nederland kunnen verrekenen. Zij behandelen u dan alsof u daar wettelijk verzekerd bent. 

Welke behandeling krijg ik vergoed?

Wij geven alleen toestemming als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan:

  1. De behandeling zit in het wettelijke zorgpakket van uw woonland.
  2. U kunt de behandeling in uw woonland niet op tijd krijgen.
  3. De behandeling zit in het wettelijke zorgpakket van het land waar u naartoe gaat voor behandeling.

De kosten betalen wij via een ziekenfonds in het land waar u de behandeling krijgt. Daarom moet de behandeling onderdeel zijn van het wettelijke zorgpakket in het land waar u naartoe gaat. Wij controleren dit voordat wij u toestemming voor de behandeling geven.

Let op

Het is mogelijk dat u voor uw behandeling een eigen bijdrage moet betalen. U krijgt namelijk uw behandeling volgens de wet van het land waar u wordt behandeld. Als verzekerden daar een eigen bijdrage moeten betalen, geldt dat ook voor u.

Wilt u naar een privékliniek of een behandeling door een professor? Dan moet u er rekening mee houden dat u geen toestemming krijgt. Laat u daarom niet behandelen voordat u zeker weet dat u toestemming heeft. Als u geen toestemming heeft gekregen, moet u namelijk alle kosten zelf betalen.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.