Geen eindafrekening regeling wanbetalers

Vanaf 1 augustus 2018 ontvangen klanten in de regeling wanbetalers geen eindafrekening meer. Dit betekent dat het CAK geen kosten meer in rekening brengt nadat de zorgverzekeraar ze heeft afgemeld. De overheid heeft deze regeling gewijzigd om schulden bij burgers in Nederland te verminderen.

Brief van het CAK over de verandering

Alle klanten die te maken hebben met deze verandering ontvangen begin augustus een brief van het CAK.

Hoe werkt de regeling wanbetalers?

Betaalt iemand 6 maanden of langer geen premie voor de zorgverzekering? Dan meldt de zorgverzekeraar deze persoon aan bij het CAK voor de regeling wanbetalers.

Vanaf dan betaalt de klant maandelijks een verhoogde premie (de bestuursrechtelijke premie). Deze premie wordt ingehouden op het inkomen of geïnd door het CJIB. Naast het betalen van de premie moeten klanten hun schuld bij de zorgverzekeraar aflossen.

Na afmelding door de zorgverzekeraar kregen klanten nog een eindafrekening voor de openstaande premie. Deze eindafrekening wordt vanaf 1 augustus 2018 niet meer gestuurd.

Schulden bij burgers verminderen

De overheid wil graag schulden bij burgers in Nederland verminderen. De eindafrekening kan voor nieuwe financiële problemen zorgen. Dat is niet wenselijk. Het is veel belangrijker dat klanten weer de premie voor de zorgverzekering aan de zorgverzekeraar betalen en geen nieuwe schulden krijgen.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de overzichtspagina regeling wanbetalers.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.