Forse daling wanbetalers zorgpremie zet door

Het aantal wanbetalers van de zorgpremie is in 2018 voor het derde jaar op rij flink gedaald. Eind 2018 waren er 223.714 wanbetalers. Dat zijn er 25.000 minder dan het jaar ervoor. De gezamenlijke inspanningen van gemeenten, zorgverzekeraars en het CAK werpen hun vruchten af.

Zorgverzekeraars melden klanten die zes maanden of langer hun zorgpremie niet betalen aan bij het CAK. Vanaf dat moment betalen zij een bestuursrechtelijke premie - die hoger ligt dan de reguliere zorgpremie. Het totaal aantal wanbetalers voor de zorgverzekering kwam eind 2018 uit op 223.714. 

Dat is fors lager dan eind 2017, toen er 249.044 mensen als wanbetaler geregistreerd stonden. Twee jaar daarvoor stond de teller nog op ruim 312.000. In drie jaar tijd is daarmee het aantal wanbetalers met bijna 90.000 gedaald.  

Stappen gezet
Het CAK heeft de uitvoering van de regeling wanbetalers per 1 januari 2017 op zich genomen. Samen met andere partijen hebben we de afgelopen jaren stappen gezet om het aantal wanbetalers verder terug te dringen.  

Zo werken we samen met zorgverzekeraars door klanten proactief te wijzen op het afsluiten van een betalingsregeling met hun zorgverzekeraar. Dit betekent dat deze klanten dan bij het CAK worden afgemeld als wanbetalers.

Zicht op schulden
Ook wisselt het CAK gegevens over wanbetalers uit met steeds meer gemeenten. Daardoor krijgen gemeenten beter zicht op inwoners met problematische schulden. Op die manier kunnen ze deze groep veel gerichter hulp bieden.
 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.