Nieuwe premie regelingen wanbetalers en onverzekerden in 2020

Elk jaar stelt de minister de bestuursrechtelijke premies van de regelingen wanbetalers en onverzekerden opnieuw vast. Dat geldt ook voor de bestuurlijke boete van de regeling onverzekerden. Heeft u met een van deze regelingen te maken? Dan ontvangt u in december een brief over de nieuwe bedragen.

Regeling wanbetalers

Per 1 januari 2020 is de premie voor wanbetalers € 141,50 per maand (€ 138,50 in 2019). Als iemand langer dan 6 maanden geen premie voor zijn zorgverzekering betaalt, dan mag een zorgverzekeraar diegene aanmelden bij het CAK. Hij betaalt dan geen premie meer aan zijn zorgverzekeraar, maar aan het CAK. Deze premie is hoger dan die van zorgverzekeraars.

Lees meer over de regeling wanbetalers

Regeling onverzekerden

Per 1 januari 2020 is de premie voor onverzekerden € 136,83 per maand (€134,08 in 2019). De bestuurlijke boete komt in 2020 uit op € 410,49 (€402,24 in 2019).

Volgens de wet moet iedereen in Nederland een zorgverzekering hebben. Als mensen geen zorgverzekering afsluiten, dan krijgen ze een waarschuwing en eventueel een boete. Als mensen zich na twee boetes nog steeds niet hebben verzekerd, dan sluit het CAK een zorgverzekering voor ze af. Ze betalen de premie aan het CAK.

Lees meer over de regeling onverzekerden

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.