Wlz en beschermd wonen: wat verandert er in 2021?

In 2021 zijn er een aantal veranderingen in de Wet langdurige zorg (Wlz) en beschermd wonen: 

GGZ Wonen: toegang tot de Wlz

GGZ-cliënten die blijvend toezicht of 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben (GGZ Wonen), krijgen vanaf 2021 toegang tot de Wlz. Hun zorg is daarmee voor de lange termijn geregeld. Zij hoeven deze dan niet meer bij de gemeente of zorgverzekeraar aan te vragen.

Berekening eigen bijdrage

  • Wij berekenen de eigen bijdrage voor 2021 met het inkomen en eventuele vermogen van 2019. De Belastingdienst geeft het inkomen en vermogen aan ons door.
  • In 2021 telt vermogen (zoals spaargeld) tot € 30.360 per persoon niet mee voor de eigen bijdrage. Dit noemen we het ‘heffingsvrij vermogen’.
  • Het vermogen boven € 30.360 telt wel mee voor de eigen bijdrage. Dit noemen we de ‘grondslag sparen en beleggen’. In 2021 telt 4% van de grondslag sparen en beleggen mee voor de eigen bijdrage. U vindt de grondslag sparen en beleggen op de aangifte inkomstenbelasting 2019.

Tip

Weten wat uw eigen bijdrage wordt in 2021? Met onze rekenhulp maakt u stap-voor-stap een proefberekening.

Wachten op plek in zorginstelling

Vanaf 2021 kunnen ook mensen met een volledig pakket thuis (VPT) of modulair pakket thuis (MPT) in het ziekenhuis wachten op een plek in een zorginstelling. Nu kan dat alleen met een indicatie voor zorg in een instelling. 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.