Belastingdienst gebruikt nieuwe berekening box 3

De Belastingdienst berekent het inkomen uit sparen en beleggen (box 3) voortaan op een andere manier. Hierdoor komt dit inkomen beter overeen met de echte situatie en betaalt u niet te veel belasting. De nieuwe berekening kan gevolgen hebben voor de eigen bijdrage Wlz, beschermd wonen Wmo en de verdragsbijdrage. 

Herstel duurt tot eind 2022

De Belastingdienst heeft de berekening aangepast vanwege de uitspraak van de Hoge Raad begin dit jaar en is bezig met herstel. In augustus is het inkomen in box 3 hersteld voor alle mensen die hebben meegedaan aan het ‘massaal bezwaar’. Dat gaat over de belastingjaren 2017 tot en met 2020. Nu herstelt de dienst belastingjaar 2021 voor iedereen met inkomen in box 3. Dat duurt tot eind 2022.

Lees alles over box 3 op de website van de Belastingdienst

Wat merkt u hiervan?  

Heeft u spaargeld of beleggingen? Dan merkt u misschien iets van de nieuwe berekening. Het inkomen in box 3 is namelijk onderdeel van het ‘verzamelinkomen’ dat de Belastingdienst voor iedereen in Nederland registreert. Bij het CAK gebruiken we het verzamelinkomen voor de berekening van de eigen bijdrage Wlz, beschermd wonen Wmo en de verdragsbijdrage.  

Wlz en beschermd wonen Wmo: mogelijk lagere eigen bijdrage

Voor Wlz en beschermd wonen Wmo geldt: een lager inkomen in box 3 leidt tot een lager verzamelinkomen. En een lager verzamelinkomen kan leiden tot een lagere eigen bijdrage. Wij hebben de eerste herstelde verzamelinkomens ontvangen van de Belastingdienst. Die leiden tot een nieuwe berekening van de eigen bijdrage. Als uw eigen bijdrage is veranderd, dan krijgt u hier van ons een brief over (beschikking).   

Verdragsbijdrage: mogelijk lagere jaarafrekening

Bent u verdragsgerechtigd en heeft u inkomen in box 3 ingevuld in de aangifte voor 2017 tot en met 2021? Dan heeft u een brief gekregen van de Belastingdienst. U kunt op de website van de Belastingdienst berekenen of een correctie gunstig voor u uitvalt of niet. Een lager inkomen in box 3 kan leiden tot een hogere ouderenkorting op de verdragsbijdrage van het CAK. Uw jaarafrekening kan dan lager uitvallen.  
 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.