Regeling buitenland

In sommige situaties krijgen Nederlanders die wonen in of reizen naar het buitenland te maken met het CAK. Bijvoorbeeld als zij een wettelijk pensioen of uitkering hebben, of medicijnen willen meenemen op reis.

Verdragsgerechtigden en hun gezinsleden

Nederlanders met een wettelijk pensioen of wettelijke uitkering die emigreren naar of wonen in een verdragsland, zijn wettelijk verplicht om zich via het CAK te verzekeren voor ziektekosten. Hiervoor betalen zij een verdragsbijdrage aan ons. Een soort zorgpremie. Hun niet-gepensioneerde gezinsleden hebben niet automatisch recht op medische zorg in het woonland. Zij kunnen mogelijk wel worden meeverzekerd. Dat bepaalt het zorgstelsel van het woonland. Voor meeverzekerde gezinsleden betalen de verdragsgerechtigde ook een verdragsbijdrage.

Grensarbeiders en hun gezinsleden

Mensen die in het buitenland wonen, maar werken in Nederland (grensarbeiders), zijn verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Hun gezinsleden kunnen geen zorgverzekering in Nederland afsluiten. Wel kunnen zij soms meeverzekerd worden in het woonland. De grensarbeider betaalt voor meeverzekerde gezinsleden een verdragsbijdrage.

Europese zorgpas (EHIC)

Mensen die bij het CAK zijn geregistreerd als verdragsgerechtigde, hebben geen Nederlandse zorgverzekering en dus geen Europese zorgpas (EHIC). Deze pas – die in de meeste Europese landen recht geeft op medisch noodzakelijke zorg tijdens een kort verblijf – kunnen zij bij ons aanvragen. 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.