Wat is een EHIC?

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Het is een kosteloze Europese ziekteverzekeringskaart. Met een EHIC kunt u medische zorg krijgen als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa (buiten uw woonland). 

De EHIC is geldig in EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. En in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales). U krijgt zorg volgens de regels van uw vakantieland. Dit betekent dat zorgverleners u hetzelfde behandelen als de mensen die in dat land verplicht verzekerd zijn.

De EHIC van het CAK

Alleen als u in het buitenland woont en bij het CAK bent geregistreerd als verdragsgerechtigde, dan kunt u bij het CAK een EHIC aanvragen. Dat geldt ook voor uw gezinsleden.

Woont of werkt u in Nederland? Of heeft u een Nederlandse zorgverzekering? Dan kunt u een EHIC aanvragen bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. 

EHIC is geen reisverzekering

De EHIC is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt bijvoorbeeld geen particuliere gezondheidszorg zoals kosten voor repatriëring (de reis terug naar huis), verloren of gestolen eigendommen of medische zorg op een cruiseschip. 

Verder kunt u de EHIC niet gebruiken als u speciaal naar een ander land gaat voor een medische behandeling. Daarvoor moet u altijd eerst toestemming vragen bij het ziekenfonds van uw woonland.

Overzicht EHIC-landen

Op de website van de Europese Commissie kunt u per land zien waar u met uw EHIC terecht kunt. Ook ziet u dan welke zorg u vergoed krijgt. 

Let op

De EHIC is niet geldig in uw woonland. 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.