Hoe krijg ik medische zorg in het land waar ik woon?

In de meeste landen meldt u zich aan bij het ziekenfonds in uw woonplaats of woonland. In de brochure bij het formulier 121 staat bij welke instantie u zich moet melden. Het is handig om eerst informatie in te winnen bij die instantie. Zij kunnen u vertellen of u nog aanvullende documenten nodig heeft. Ook kan het zijn dat u eerst nog iets moet regelen voordat u zich bij een ziekenfonds kan inschrijven. In Zweden bijvoorbeeld, moet u al beschikken over een belastingnummer. Dat nummer moet u dus van tevoren aanvragen.

Als u zich heeft ingeschreven bij het ziekenfonds, krijgen wij daarvan een bevestiging.

Voor sommige landen geldt een andere inschrijving. Als u bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk verhuist, sturen wij uw formulier 121 rechtstreeks door naar het ziekenfonds daar. U ontvangt daarover dan een brief van ons. 

Meeverzekeren gezinsleden

Voor uw gezinsleden geldt een andere inschrijving. Zodra u uw formulier 121 inlevert bij een ziekenfonds in uw nieuwe woonland, gaat dat ziekenfonds controleren of uw gezinsleden meeverzekerd zijn. Dat is namelijk afhankelijk van de wetgeving in uw nieuwe woonland.

De inschrijving van uw gezinsleden is pas definitief als uw ziekenfonds ons daarover bericht stuurt. Vanaf dat moment staan uw gezinsleden bij ons geregistreerd als uw meeverzekerden. U ontvangt daarover een brief van ons.

Meer informatie?

Download het document 'Verhuizen naar het buitenland en uw zorgverzekering'(09-02-2018, pdf, 41 kB).

 

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.