Wat is een verdragsland?

Nederland heeft verschillende verdragen met landen. Maar voor de medische zorg in geval van emigratie heeft Nederland alleen afspraken met de landen die u vindt onder:

  • EU-landen
  • EER-landen
  • Verdragslanden buiten de EU/EER  

Deze landen noemen wij ‘verdragslanden’.

Overzicht verdragslanden

EU-landen

België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije
Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Zweden. 

EER-landen

Deze landen horen niet tot de EU, maar daar gelden wél de EU-regels:
Liechtenstein, Noorwegen, IJsland. Hetzelfde geldt voor Zwitserland. 

Verdragslanden buiten de EU/EER

Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

Staat uw (nieuwe) woonland er niet bij?

U emigreert bijvoorbeeld naar de 'Nederlandse Antillen' (het Caribische deel van het Koninkrijk en de BES-eilanden), Indonesië, Thailand of Australië? Dan heeft Nederland met uw nieuwe woonland geen afspraken gemaakt over uw medische zorg in dat land. Sluit voor uzelf en meeverhuizende gezinsleden een ziektekostenverzekering af in het land waar u gaat wonen. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade of het consulaat van uw (nieuwe) woonland.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.