Wat betekent de Brexit voor CAK-klanten?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 officieel verlaten. Dit noemen we de Brexit. Tot 1 januari 2021 hield het VK zich nog aan alle EU-wetten en -afspraken. Na deze overgangsperiode zijn nieuwe regels ingegaan. Wat dit voor de medische zorg van bestaande en nieuwe CAK-klanten in het VK betekent, leest u hier.

Bestaande klanten

Woonde u vóór 1 januari 2021 al in het VK (Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland)? En zijn u en/of uw gezinsleden via het CAK verzekerd voor medische zorg? Dan verandert er voor u niets zolang uw situatie hetzelfde blijft.

  • U blijft een verdragsbijdrage aan het CAK betalen.
  • U en/of uw meeverzekerde gezinsleden blijven recht hebben op medische zorg in het VK en Nederland.
  • U en/of uw meeverzekerde gezinsleden blijven recht hebben op medisch noodzakelijke zorg in de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U krijgt hiervoor een European Health Insurance Card (EHIC) van het CAK. 

Nieuwe klanten

Verhuist u na 1 januari 2021 naar het VK (Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland)? En ontvangt u een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan moet u zich nog steeds bij het CAK aanmelden. U betaalt een verdragsbijdrage aan het CAK. Het VK verrekent de kosten van uw medische zorg met Nederland.

Dit geldt ook voor de gezinsleden van personen met een Nederlands inkomen die in het VK wonen.

EHIC

Bent u tijdelijk in het VK (bijvoorbeeld voor vakantie)? Dan kunt u de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) gebruiken voor medisch noodzakelijke zorg.

Gibraltar

Voor Gibraltar zijn nog geen zorgafspraken gemaakt. De onderhandelingen hierover tussen de EU en het VK lopen nog. Totdat er een akkoord is, is een private zorgverzekering aan te raden.

Meer weten over de Brexit?

Lees meer over de gevolgen van de Brexit op sociale zekerheid en zorg (Rijksoverheid.nl)
Lees de meest gestelde vragen over Brexit (Rijksoverheid.nl)
Lees meer over medische zorg voor bezoekers van het VK (Gov.uk)
Lees meer over medische zorg in het VK (NHS.uk) 
 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.