Ik woon niet bij mijn gezin in het buitenland. Hoe kunnen mijn gezinsleden medische zorg krijgen in hun woonland?

Als uw gezinsleden niet meer in Nederland wonen of werken, kunnen zij geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben. Uw gezinsleden kunnen soms meeverzekerd zijn in hun woonland. Maar dat kan alleen als zij in een verdragsland wonen.

Mijn gezinsleden wonen in een verdragsland. Wat nu?

Vraag dan een formulier 109 (of een document S1) aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Uw gezinsleden moeten dit formulier dan inleveren bij een lokaal ziekenfonds in hun woonland. Dat ziekenfonds beslist wie van uw gezinsleden worden meeverzekerd en vult dat ook in op het formulier 109. Uw meeverzekerde gezinsleden krijgen dan meestal een zorgpas van dat ziekenfonds of een bewijs van inschrijving. Daarmee krijgen zij dezelfde zorg als de inwoners van hun woonland die daar verzekerd zijn. De inschrijving van uw gezinsleden is pas definitief als hun ziekenfonds ons daarover bericht stuurt. Vanaf dat moment staan uw gezinsleden bij ons geregistreerd als uw meeverzekerden. U ontvangt daarover een brief van ons.

Bepaalt het lokale ziekenfonds dat gezinsleden niet meeverzekerd kunnen zijn? Vraag dan in hun woonland naar de mogelijkheden voor een ziektekostenverzekering voor uw gezinsleden.

Let op
Wonen uw gezinsleden niet in een verdragsland? Dan moeten uw gezinsleden in hun woonland vragen hoe zij een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten.

Meer informatie?

Download het document 'Wonen in het buitenland en werken in Nederland' (13-10-2017, pdf, 112 kB).

 

 

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.