Kan ik in Nederland verzekerd blijven als ik voor langere tijd op reis ga?

Ja dat kan, maar dat hangt ervan af hoelang u op reis gaat.

Reisduur

Ik blijf langer dan 1 jaar weg

Dan blijft u vaak niet verzekerd in Nederland. Neem daarom contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB bepaalt of u verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

Ik blijf korter dan 1 jaar weg

Dan blijft u in Nederland verzekerd. U houdt recht op de zorg volgens de voorwaarden van uw Nederlandse zorgpolis. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de dekking van uw zorgpolis in het buitenland. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af. U kunt uw zorgverzekering niet stopzetten. Zolang u in Nederland een zorgverzekering heeft, houdt u ook uw recht op zorgtoeslag.

Gaat u reizen in een EU/EER-land of in Zwitserland? Vraag dan bij uw zorgverzekeraar een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) aan. U heeft daarmee recht op noodzakelijke medische zorg in het land waar u reist. De vergoeding is volgens de regels en tarieven die in dat land gelden. 

Kan mijn zorgverzekeraar mijn verzekering toch stoppen?

Ja, dat kan gebeuren als u zich uitschrijft uit de basisadministratie van uw gemeente. Uw zorgverzekeraar krijgt daarvan bericht en stopt uw zorgverzekering dan automatisch. Neem daarom – voordat u op reis gaat – contact op met uw zorgverzekeraar en leg uw situatie uit.
Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de SVB. De SVB bepaalt of u verzekerd blijft voor de Wlz.

Let op
Gaat u werken? Dan verandert uw situatie. U kunt uw Nederlandse zorgverzekering dan meestal niet aanhouden. Neem in dat geval altijd contact op met de SVB. De SVB bepaalt of u verzekerd blijft voor de Wlz.

Uitslag SVB

Ik blijf Wlz-verzekerd

Houd dan uw Nederlandse zorgverzekering aan.

Ik ben niet meer Wlz-verzekerd

Zeg uw Nederlandse zorgverzekering op en regel op tijd een nieuwe verzekering. Zet eventueel ook direct uw zorgtoeslag stop. 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.