Kan ik mijn zorgverzekering aanhouden als ik langer dan 1 jaar voor mijn studie naar een EU/EER-land of naar Zwitserland ga?

U blijft dan meestal niet verzekerd in Nederland. Neem bij twijfel contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB.nl). De SVB bepaalt of u verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wel of niet Wlz-verzekerd

Ik blijf Wlz-verzekerd

Dan blijft u verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben. Als u een zorgverzekering heeft in Nederland, hoeft u dus niets te doen.

  • Vraag bij uw zorgverzekeraar in Nederland een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) aan.
  • U heeft dan recht op noodzakelijke medische zorg in het land waar u studeert.
  • De vergoeding is volgens de regels en tarieven die in uw studieland gelden.
  • U houdt ook recht op de zorg volgens de voorwaarden van uw Nederlandse zorgpolis.
  • U kunt uw zorgverzekering niet stopzetten. Ook niet als u in uw studieland via de universiteit verzekerd bent.

Ik ben niet meer Wlz-verzekerd

Dan kunt u zich soms in uw studieland als meeverzekerd gezinslid van (een van) uw ouders bij een ziekenfonds inschrijven. Daarvoor heeft u een document S1/formulier 109 nodig. Eén van uw ouders vraagt dat voor u aan:

  • Verblijft u voor uw studie in een land van de EU, EER of in Zwitserland? Dan vaagt uw ouder een document S1 aan bij het CAK.
  • Verblijft u voor uw studie in een ander verdragsland? Dan vraagt uw ouder een formulier 109 aan bij zijn/haar zorgverzekeraar.

U moet het document of het formulier inleveren bij een lokaal ziekenfonds in het land waar u verblijft voor uw studie. Het ziekenfonds in uw studieland beslist of u meeverzekerd kunt zijn. 

Wel of niet meeverzekerd

Ik ben meeverzekerd gezinslid

Het CAK zal u registreren als meeverzekerd gezinslid. Eén van uw ouders betaalt dan een verdragsbijdrage aan het CAK. U heeft ook recht op zorgtoeslag.

Ik kan geen meeverzekerd gezinslid zijn

Vraag dan in uw studieland hoe u zich daar kunt verzekeren.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.