Blijf ik verzekerd als ik langer dan 1 jaar voor mijn studie naar het buitenland ga, maar niet naar een EU/EER-land of naar Zwitserland?

Dat hangt af van een aantal factoren. Wel bent u vaak verplicht uw Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Bekijk hieronder welke situatie op u van toepassing is.

Wel of niet een verdragsland

Ik ga voor mijn studie naar een niet-verdragsland

Zeg uw zorgverzekering in Nederland niet op. U houdt recht op de zorg volgens de voorwaarden van uw Nederlandse zorgpolis. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de dekking van uw Nederlandse zorgpolis in het buitenland. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af. U kunt uw zorgverzekering niet stopzetten. Ook niet als u in uw studieland via de universiteit verzekerd bent. Zolang u in Nederland een zorgverzekering heeft, houdt u ook uw recht op zorgtoeslag.

Ik ga voor mijn studie naar een verdragsland, maar niet naar een EU/EER-land of Zwitserland

Zeg uw zorgverzekering in Nederland niet op. Vraag bij uw zorgverzekeraar in Nederland een formulier 106 aan. U heeft hiermee recht op medische zorg in het land waar u studeert. De zorg en de vergoeding daarvan krijgt u volgens de regels en tarieven van uw studieland.
U houdt ook recht op de zorg volgens de voorwaarden van uw Nederlandse zorgpolis. U kunt uw zorgverzekering niet stopzetten. Ook niet als u in uw studieland via de universiteit verzekerd bent. Zolang u in Nederland een zorgverzekering heeft, houdt u ook uw recht op zorgtoeslag. 

Let op
Gaat u werken in uw studieland of een betaalde stage lopen? Dan kunt u meestal niet in Nederland verzekerd blijven. Neem dan altijd contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag daar of u verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wel of niet Wlz-verzekerd

Ik blijf Wlz-verzekerd

Dan bent u verplicht uw Nederlandse zorgverzekering te hebben. U houdt ook uw recht op zorgtoeslag. 

Ik ben niet meer Wlz-verzekerd

Zeg dan uw zorgverzekering zo snel mogelijk op. Zet ook direct uw zorgtoeslag stop. Vraag in uw studieland hoe u zich daar moet verzekeren.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.