Medicijnen mee op reis

In veel landen is het bezit en het gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden. Op overtreding van die wet staan strenge straffen.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Daarvoor heeft u een Schengenverklaring nodig, of een Engelstalige medische verklaring, met eventueel een Apostillestempel.

Medicijnen

U heeft een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig als uw medicijn onder de Opiumwet valt.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld valium, Seresta)
 • Sterke pijnstillers (bijvoorbeeld morfinehoudende pijnstillers)
 • Middelen voor de behandeling van ADHD (bijvoorbeeld medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat)
 • Medicinale cannabis

Vraag aan uw arts of apotheker of uw medicijn onder de Opiumwet valt. Of zoek uw medicijn op in de lijsten van de Opiumwet:

Vraag bij twijfel altijd advies aan uw arts of apotheker.

In het overzicht van landen leest u per bestemming welke verklaring u moet aanvragen.

Gebruikt u een medicijn dat niet onder de Nederlandse Opiumwet valt? Mogelijk heeft u dan op reis een gezondheidsverklaring nodig. Het gaat hierbij om medicijnen die door een arts of specialist zijn voorgeschreven.

Gebruikt u een medicijn dat niet onder de Nederlandse Opiumwet valt? Mogelijk heeft u dan op reis een gezondheidsverklaring nodig. Het gaat hierbij om medicijnen die door een arts of specialist zijn voorgeschreven.

Neem altijd contact op met de ambassade en vraag na of u documenten nodig heeft.

Bekijk onze tips voor het contact met de ambassade

 • Een Schengenverklaring geldt voor 1 medicijn. Heeft u meerdere medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan moet u meerdere verklaringen aanvragen.
 • Een Engelstalige medische verklaring heeft geen maximum aan het aantal medicijnen op de verklaring. U heeft dus maar 1 verklaring nodig voor al uw medicijnen.

Nee, dat is niet voldoende. Het medicijnenpaspoort of medicatieoverzicht is namelijk geen officieel reisdocument. Het is wel handig om dit document mee te nemen op reis. U kunt het nodig hebben als u medicijnen verliest of als u naar een dokter moet.

Ja, cannabis valt onder de Opiumwet. Het CAK kan alleen een verklaring waarmerken voor cannabis die aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

 • de cannabis is voorgeschreven door een arts
 • de cannabis is afkomstig van een apotheek

Verklaring

Er zijn 2 verschillende verklaringen:

 • Schengenverklaring. Hiermee mag u reizen binnen de landen van het Schengenverdrag en enkele andere landen die de Schengenverklaring accepteren.
 • Engelstalige medische verklaring voor landen die de Schengenverklaring niet accepteren.

In het overzicht van landen leest u per bestemming welke verklaring u moet aanvragen.

 • Op de Schengenverklaring vult u de datum van uw heen- en terugreis in. De verklaring is voor deze periode geldig met een maximum van 30 dagen.
 • Een Engelstalige medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring ondertekent. Dat is alleen zo als de medicatie, dosering en reisbestemming hetzelfde blijven.

 • Een Schengenverklaring wordt goedgekeurd door het CAK. Deze hoeft u niet te laten legaliseren.
 • Een Engelstalige medische verklaring voor Apostillelanden wordt beoordeeld door het CAK. Hierna haalt u een Apostillestempel bij een rechtbank in uw buurt. Anders is de verklaring niet geldig. Dit moet ook als u naar een Schengenland reist.
 • Heeft u een Engelstalige medische verklaring voor een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan moet u de verklaring laten legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierna laat u de verklaring tekenen bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Let op

Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn. Neem altijd contact op met de ambassade van uw reisland.

In het overzicht van landen leest u per bestemming welke verklaring u moet aanvragen en wat u daarna moet doen.

 

Wilt u een Schengenverklaring laten waarmerken?

 • Gebruik het formulier Schengenverklaring opsturen. De ingevulde en getekende verklaring kunt u als bijlage toevoegen. U ontvangt de gewaarmerkte Schengenverklaring per e-mail.
 • U kunt ook langskomen met de ingevulde verklaring en dan helpen wij u direct. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Vertrekt u binnen 2 werkdagen? Bel ons gratis informatienummer 0800 – 2108. Dan kijken we samen met u wat mogelijk is.

Let op:
In het weekend zijn wij gesloten. Voor spoedverzoeken kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.

Wilt u een Engelstalige medische verklaring laten waarmerken?

 • Om tijd te besparen kunt u met de ingevulde verklaring langskomen en helpen wij u direct. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Hierna kunt u door naar de rechtbank voor een Apostillestempel of naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de legalisatie. Dit is afhankelijk van uw reisbestemming.
 • Twijfelt u of uw aanvraag op tijd kan worden afgehandeld? Bel ons dan van maandag tot en met vrijdag op ons gratis informatienummer 0800 - 2108.

U kunt de verklaring per post sturen naar:

CAK
Antwoordnummer 1608
2509VB Den Haag

Let op

Schengenverklaringen kunt u ook inscannen en daarna via het formulier Schengenverklaring opsturen.

De vervanger van uw (huis-)arts kan de verklaring opstellen en ondertekenen.

Schengenlanden

Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Wilt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen, meenemen naar een van deze landen? Dan moet u een Schengenverklaring aanvragen.

Daarnaast zijn er 7 landen die niet onder het Schengenverdrag vallen, maar waarvoor u wel een Schengenverklaring voor medicijnen kunt aanvragen.

Lees meer over welke landen onder het Schengenverdrag vallen

Reist u naar een of meer landen die onder het Schengenverdrag vallen, of die de Schengenverklaring accepteren? Vul dan een Schengenverklaring in en laat deze door het CAK goedkeuren. Neemt u op uw reis meerdere medicijnen mee die onder de Opiumwet vallen? Dan heeft u per medicijn een Schengenverklaring nodig.

Lees meer over het aanvragen en invullen van een Schengenverklaring

Een Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. Gaat u langer dan 30 op reis? Dan moet u meerdere Schengenverklaringen aanvragen.

U kunt Schengenverklaringen aanvragen voor een aaneengesloten periode van maximaal 180 dagen; dat zijn maximaal 6 verklaringen. Gaat u langer op reis dan 180 dagen? Vraag dan een Engelstalige medische verklaring aan.

Lees meer over langer dan 30 dagen op reis binnen het Schengengebied

Apostillelanden

Reist u naar een land dat onder het Apostille verdrag valt? Dan moet u naar een rechtbank toe om de verklaring te legaliseren.

Alle Schengenlanden zijn ook aangesloten bij het Apostilleverdrag. Reist u zowel naar Schengenlanden als naar Apostillelanden? Dan kunt u gebruikmaken van 1 Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel.

Lees meer over de landen die onder het Apostilleverdrag vallen

Voor het reizen naar een land dat onder het Apostilleverdrag valt, heeft u een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Uw (huis-)arts moet deze verklaring opstellen en ondertekenen.

Volg de onderstaande stappen om een verklaring aan te vragen:

Lees meer over het aanvragen van een verklaring met Apostillestempel

Reist u naar Aruba of Curaçao? Dan heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. U stuurt deze naar de Inspecteur Geneesmiddelen Aruba. Of naar de Inspecteur van de Volksgezondheid in Curaçao.

Lees meer over de verklaring voor Aruba of Curaçao

Reist u naar Japan? Dan heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig met een Apostillestempel. Het kan zijn dat u ook een aanvullende importvergunning nodig heeft voor uw medicijnen. Dat ligt aan welke medicijnen u heeft.

Doorloop onderstaande stappen om een medische verklaring aan te vragen voor Turkije.

 1. Download de medische verklaring voor Turkije (29-12-2014, pdf, 146 kB) en vul deze volledig in.
 2. Laat de verklaring ondertekenen door uw arts.
 3. Neem de verklaring mee op reis. En laat de verklaring zien als u erom wordt gevraagd. Het is niet nodig om de verklaring naar het CAK te sturen.

Overige landen

Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn.

Neem daarom altijd eerst telefonisch of via e-mail contact op met de ambassade van uw reisland. De ambassade kan u vertellen wat u precies moet doen.

Lees meer over een verklaring voor overige landen

Zelf online regelen

Heeft u een vraag?

Wij helpen u verder.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy