Medicijnen mee op reis

Let op

Regel op tijd uw medicijnverklaring. Wij hebben ongeveer 2 weken nodig om uw aanvraag af te handelen. Vanwege grote drukte kan het zijn dat u de verklaring pas de dag voor vertrek ontvangt. Gaat u binnen 2 weken op reis? Of heeft u de verklaring 24 uur voor vertrek nog niet ontvangen? Lees hier wat u moet doen.
Verdovende middelen kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het namelijk verboden om die in uw bezit te hebben. Ook als uw arts u daarvoor een recept heeft gegeven. U heeft daarom mogelijk een verklaring nodig die u kunt meenemen en laten zien.

Hieronder vindt u meer informatie over waar u aan moet denken als u medicijnen meeneemt op reis. Bijvoorbeeld informatie over welke verklaring u mogelijk nodig heeft voor uw medicijnen en over reizen binnen het Schengengebied. Ook kunt u meer lezen over de Nederlandse Opiumwet.

Medicijnen

Als uw medicijn onder de Nederlandse Opiumwet valt, heeft u een verklaring nodig. Vraag dit aan uw arts of apotheker. Of kijk in de Opiumlijsten hieronder of uw medicijn erbij staat:

Andere voorbeelden van medicijnen die op deze lijsten kunnen staan, zijn:

 • Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld valium, Seresta)
 • Sterke pijnstillers (bijvoorbeeld pijnstillers met morfine)
 • Middelen voor de behandeling van ADHD (bijvoorbeeld medicijnen met de actieve stof methylfenidaat)
 • Medicinale cannabis​

Lees meer over welke verklaring u nodig heeft

Nee, dat is niet voldoende. Het medicijnenpaspoort of medicatieoverzicht is namelijk geen officieel reisdocument. Het is wel handig om dit document mee te nemen op reis. U kunt het nodig hebben als u medicijnen verliest of als u naar een dokter moet.

In dit geval heeft u mogelijk een gezondheidsverklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen waarvoor u een recept heeft gekregen van uw huisarts of specialist.

Neem hiervoor altijd contact op met de ambassade van het land waar u naar toe reist. Vraag na of u documenten moet meenemen. En als dat zo is, welke documenten u dan nodig heeft.

Bekijk de tips en meer informatie over contact met de ambassade

Bekijk de video Medicijnen mee op reis. Zo werkt het. (YouTube 1:49 min)

Tip

U kunt onze video met ondertiteling bekijken. Ga in de videospeler naar instellingen. En kies voor ondertiteling.

Ja, cannabis valt onder de Nederlandse Opiumwet. Het CAK kan alleen een verklaring goedkeuren voor cannabis die aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

 • De cannabis is voorgeschreven door een arts.
 • De cannabis is afkomstig van een apotheek.

Lees meer over het meenemen van cannabis

Verklaring

Dat hangt af van hoe lang uw reis duurt en het land waar u heen gaat. U bekijkt eerst of het land waar u naartoe reist binnen of buiten het Schengengebied valt. Dat leest u op de pagina Welke landen vallen onder het Schengenverdrag?

Daarna bepaalt u hoeveel dagen u op reis gaat. U ziet dan in het overzicht hieronder welke verklaring u nodig heeft of wat u verder moet doen.

Reizen binnen het Schengengebied

Bekijk welke landen binnen het Schengengebied vallen

Reizen buiten het Schengengebied

Reist u buiten het Schengengebied? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw reisbestemming(en). Zij kunnen u vertellen wat u moet doen. Of kijk op de Engelstalige website www.incb.org voor meer informatie.

Als u verschillende medicijnen gebruikt, heeft u voor ieder medicijn een aparte Schengenverklaring nodig. Deze verklaring geldt namelijk voor 1 medicijn. 

Reist u met een Engelstalige medicijnverklaring? Dan mogen hierop wel meer medicijnen staan.

Ja, dat kan.

De stappen voor vertrek met een Schengenverklaring of een Engelstalige medicijnverklaring verschillen. Bekijk dus goed welke verklaring u meeneemt op reis. 

Let op

Vanwege grote drukte kan het zijn dat u de verklaring pas de dag voor vertrek ontvangt. Wij vragen u alleen te bellen in de volgende situaties:

 • U heeft 24 uur voor vertrek nog geen verklaring van ons ontvangen. Bel ons op 0800-2108.
 • U vertrekt binnen 24 uur. Stuur uw ingevulde verklaring op met ons digitale formulier. Bel dan 0800-2108.
U kunt ons op werkdagen bellen van 8.30 tot 17.00 uur. Houd het kenmerk van de bevestigingsmail bij de hand. Dit kenmerk komt in beeld nadat u het formulier heeft verstuurd.

Lees verder over het met spoed laten goedkeuren van een verklaring

De vervanger van uw (huis)arts kan de verklaring opstellen en ondertekenen.

Schengenlanden

De lengte van uw reis en het land waar u heen gaat bepalen welke verklaringen u moet meenemen. Bekijk hieronder wat u nodig heeft voor reizen binnen het Schengengebied:

Bekijk welke landen binnen het Schengengebied vallen

Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Dit zijn bijvoorbeeld België, Griekenland en Zwitserland.

Lees meer over welke landen onder het Schengenverdrag vallen

Voor reizen van maximaal 30 dagen naar een land binnen het Schengengebied, vraagt u een Schengenverklaring aan.

U doet dit in 6 stappen.

Bekijk de stappen voor het aanvragen van een Schengenverklaring

De Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. Op de verklaring vult u de datum van de heen- en terugreis in.

Een Engelstalige medicijnverklaring met Apostillestempel is na legalisatie (geschikt gemaakt voor gebruik in een ander land) maximaal 1 jaar geldig vanaf de datum waarop uw (huis)arts de verklaring heeft ondertekend. Uw medicatie, dosering en reisbestemming moeten tijdens dat jaar wel hetzelfde blijven.

Let op

Mogelijk hebben landen buiten het Schengengebied andere of extra regels. Neem daarom altijd contact op met de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Voor reizen van 30 tot 90 dagen naar een land binnen het Schengengebied, vraagt u meer Schengenverklaringen aan. Eén Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. 

U doet dit in 6 stappen.

Bekijk de stappen voor het aanvragen van meer Schengenverklaringen

Voor reizen langer dan 90 dagen binnen het Schengengebied vraagt u een Engelstalige medicijnverklaring aan. 

Dit doet u in 4 stappen.

Bekijk de stappen voor het aanvragen van een Engelstalige medische verklaring.

Landen buiten het Schengengebied

U reist naar een land dat buiten het Schengengebied valt. Met deze landen heeft Nederland geen afspraken gemaakt voor als u medicijnen meeneemt. 

Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hierop staat voor veel landen informatie over wat u moet doen.

Staat hier niet de informatie die u nodig heeft? Of heeft u nog andere vragen? Dan raden wij u aan om op de website van de ambassade te kijken. Of neem contact op met de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Bekijk welke vragen u kunt stellen aan de ambassade

Uw reis gaat naar een land buiten het Schengengebied. De ambassade van dat land zegt dat u een medicijnverklaring nodig heeft.

Dit doet u in 4 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

Mensen die medicijnen meenemen naar Turkije gebruiken vaak de Nederlands/Turkse verklaring die u bij stap 1 vindt. Die laat u invullen en ondertekenen door uw (huis)arts.

Neem voor uw reis altijd contact op met de ambassade van Turkije in Nederland om na te vragen of u deze verklaring kunt gebruiken.

Stap 1: Download de medische verklaring voor Turkije (29-12-2014, pdf, 146 kB) en vul deze helemaal in.

Stap 2: Laat de verklaring ondertekenen door uw (huis)arts.

Stap 3: Neem de verklaring mee op reis. En laat de verklaring zien als u erom wordt gevraagd. Het is niet nodig om de verklaring naar het CAK te sturen.

Reist u naar Aruba of Curaçao? Dan heeft u een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Die stuurt u naar de Inspecteur Geneesmiddelen Aruba of naar de Inspecteur van de Volksgezondheid in Curaçao.

U vraagt deze verklaring aan in 4 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

U gaat op reis en u gebruikt medicijnen. Dan wilt u weten of u deze mag meenemen. De ambassade van het land waar u heen gaat kan u vertellen of dat mag. Zij kunnen u ook laten weten of u hiervoor formulieren nodig heeft. 

Welke vragen kunt u bijvoorbeeld stellen?

 • Mag ik met (naam medicijn) het land in?
 • Heb ik hiervoor documenten nodig?
 • (Als u een verklaring nodig heeft) Moet ik de verklaring laten goedkeuren en/of legaliseren (voor echt laten verklaren)?
 • (Als u een goedkeuring of legalisering nodig heeft) Hoe gaat dat en wie moet de verklaring goedkeuren en/of legaliseren?
 • Heb ik nog andere stukken nodig?

Zegt de ambassade dat u een Engelstalige medicijnverklaring nodig heeft? Bekijk dan welke stappen nodig zijn om de Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen.

Reist u naar één van deze eilanden? Dan vraagt u een Engelstalige medicijnverklaring aan.

Dit doet u in 3 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.