Landen buiten het Schengengebied

U reist naar een land dat buiten het Schengengebied valt. Met deze landen zijn geen afspraken vastgelegd voor als u medicijnen meeneemt. 

Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hierop staat voor veel landen informatie over wat u moet doen.

Staat hier niet de informatie die u nodig heeft? Of heeft u nog extra vragen? Dan raden wij aan om op de website van de ambassade te kijken of contact op te nemen met de ambassade van het land waar u naar toe reist.

Bekijk welke vragen u kunt stellen aan de ambassade.

De ambassade van uw reisbestemming kan u het beste informeren over het meenemen van medicijnen op reis. Wat u wilt weten is of uw medicijnen mee het land in mogen en of u hier formulieren voor nodig heeft.

Welke vragen kunt u bijvoorbeeld stellen?

  • Mag ik (naam medicijn) het land in meenemen?
  • Heb ik hiervoor documenten nodig?
  • (Als u een verklaring nodig heeft) Moet de verklaring gewaarmerkt en/of gelegaliseerd worden?
  • (Als u een waarmerk of legalisering nodig heeft) Op welke manier en door wie moet de verklaring gewaarmerkt en/of gelegaliseerd worden?
  • Heb ik aanvullende stukken nodig?

Geeft de ambassade aan dat u een Engelstalige medicijnverklaring nodig heeft? Bekijk dan het stappenplan voor het aanvragen van de Engelstalige medicijnverklaring.

Uw reis gaat naar een land buiten het Schengengebied en de ambassade geeft aan dat u een medicijnverklaring nodig heeft.

Dit doet u in vier stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn.

Reist u naar Aruba of Curaçao? Dan heeft u een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Die stuurt u naar de Inspecteur Geneesmiddelen Aruba of naar de Inspecteur van de Volksgezondheid in Curaçao.

Het aanvragen van deze verklaring doet u in vier stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn.

Reist u naar een van de bovengenoemde landen? Dan vraagt u een Engelstalige medicijnverklaring aan.

Dit doet u in 4 stappen

Bekijk welke stappen dit zijn.

Voor het meenemen van medicijnen naar Turkije wordt vaak gebruikt gemaakt van onderstaande verklaring. Dit is een Nederlands/Turkse verklaring die u laat invullen en ondertekenen door uw (huis)arts.

Neem voor uw reis altijd contact op met de ambassade van Turkije in Nederland om na te vragen of u deze verklaring kunt gebruiken.

Stap 1: Download de medische verklaring voor Turkije (29-12-2014, pdf, 146 kB) en vul deze volledig in.

Stap 2: Laat de verklaring ondertekenen door uw arts.

Stap 3: Neem de verklaring mee op reis. En laat de verklaring zien als u erom wordt gevraagd. Het is niet nodig om de verklaring naar het CAK te sturen.

Zelf online regelen

Heeft u een vraag?

Wij helpen u verder.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.