Landen buiten het Schengengebied

U reist naar een land dat buiten het Schengengebied valt. Met deze landen heeft Nederland geen afspraken gemaakt voor als u medicijnen meeneemt. 

Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hierop staat voor veel landen informatie over wat u moet doen.

Staat hier niet de informatie die u nodig heeft? Of heeft u nog andere vragen? Dan raden wij u aan om op de website van de ambassade te kijken. Of neem contact op met de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Bekijk welke vragen u kunt stellen aan de ambassade

Uw reis gaat naar een land buiten het Schengengebied. De ambassade van dat land zegt dat u een medicijnverklaring nodig heeft.

Dit doet u in 4 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

Mensen die medicijnen meenemen naar Turkije gebruiken vaak de Nederlands/Turkse verklaring die u bij stap 1 vindt. Die laat u invullen en ondertekenen door uw (huis)arts.

Neem voor uw reis altijd contact op met de ambassade van Turkije in Nederland om na te vragen of u deze verklaring kunt gebruiken.

Stap 1: Download de medische verklaring voor Turkije (29-12-2014, pdf, 146 kB) en vul deze helemaal in.

Stap 2: Laat de verklaring ondertekenen door uw (huis)arts.

Stap 3: Neem de verklaring mee op reis. En laat de verklaring zien als u erom wordt gevraagd. Het is niet nodig om de verklaring naar het CAK te sturen.

Reist u naar Aruba of Curaçao? Dan heeft u een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Die stuurt u naar de Inspecteur Geneesmiddelen Aruba of naar de Inspecteur van de Volksgezondheid in Curaçao.

U vraagt deze verklaring aan in 4 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

U gaat op reis en u gebruikt medicijnen. Dan wilt u weten of u deze mag meenemen. De ambassade van het land waar u heen gaat kan u vertellen of dat mag. Zij kunnen u ook laten weten of u hiervoor formulieren nodig heeft. 

Welke vragen kunt u bijvoorbeeld stellen?

  • Mag ik met (naam medicijn) het land in?
  • Heb ik hiervoor documenten nodig?
  • (Als u een verklaring nodig heeft) Moet ik de verklaring laten goedkeuren en/of legaliseren (voor echt laten verklaren)?
  • (Als u een goedkeuring of legalisering nodig heeft) Hoe gaat dat en wie moet de verklaring goedkeuren en/of legaliseren?
  • Heb ik nog andere stukken nodig?

Zegt de ambassade dat u een Engelstalige medicijnverklaring nodig heeft? Bekijk dan welke stappen nodig zijn om de Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen.

Reist u naar één van deze eilanden? Dan vraagt u een Engelstalige medicijnverklaring aan.

Dit doet u in 4 stappen.

Bekijk welke stappen dit zijn

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.