Ik ga naar een land dat onder de overige landen valt. Wat moet ik doen?

Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn.

Neem daarom altijd eerst telefonisch of via e-mail contact op met de ambassade van uw reisland. De ambassade kan u vertellen wat u precies moet doen.

 

Neem contact op met de ambassade

De ambassade van uw reisland geeft aan wat u moet doen en nodig heeft. Het is verstandig om de afspraken die u met de ambassade maakt, schriftelijk vast te leggen voor uzelf.

Let op

Geeft de ambassade aan dat u geen papieren nodig heeft? Zorg dat u van dit antwoord een afdruk heeft en neem deze mee op reis.

 

Engelstalige medische verklaring

Als de ambassade aangeeft dat u een Engelstalige medische verklaring nodig heeft, volg dan onderstaande stappen:

 

Stap 1

Laat uw arts een Engelstalige medische verklaring (29-11-2017, pdf, 197 kB) opstellen en ondertekenen.

Let op

Elke pagina van de verklaring moet door uw (huis-)arts ondertekend worden.

Stap 2

Stuur deze verklaring per post naar het CAK.

CAK
Postbus 84015
2508 AA  Den Haag 

Het CAK beoordeelt de ingevulde verklaring. Houdt rekening met een verwerkingstijd van 2 weken.

U kunt de verklaring niet per e-mail opsturen. Op de verklaring moet namelijk een originele handtekening van uw arts staan.

Stap 3

Laat de verklaring legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw verklaring krijgt dan een stempel en een handtekening. Hiervoor betaalt u een vergoeding. U kunt de legalisatie aanvragen op 2 manieren:

U kunt langsgaan:
Consulair Dienstencentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Rijnstraat 8
2515 XP Den Haag

Kijk op de website van het Consulair Dienstencentrum naar de voorwaarden en beperkte openingstijden.

Per post:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
t.a.v. Consulair Dienstencentrum
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Stap 4

Heeft de ambassade van uw reisland aangegeven dat u de verklaring moet laten ondertekenen? Laat de verklaring dan ondertekenen bij de ambassade. Het kan zijn dat u hier een vergoeding voor moet betalen.

Stap 5

Neem de verklaring en eventuele aanvullende stukken mee op reis. De ambassade van het reisland kan u vertellen welke aanvullende stukken er nodig zijn.

De medische verklaring is 1 jaar geldig vanaf de datum waarop uw (huis)arts de verklaring heeft ondertekend. En alleen voor de reisbestemming waarvoor u de verklaring heeft aangevraagd. Reist u naar een andere bestemming? Of wijzigt uw medicatie of dosering? Vraag dan een nieuwe verklaring aan.

Zelf online regelen

Heeft u een vraag?

Wij helpen u verder.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy