Ik ga naar een land dat onder de overige landen valt. Wat moet ik doen?

Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er mogelijk andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn.

Neem daarom altijd eerst telefonisch contact op met de ambassade van uw reisland. De ambassade kan u vertellen wat u precies moet doen.

Vaak heeft u voor 'overige landen' een Engelstalige medische verklaring nodig met extra stempels. Bijvoorbeeld een stempel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en/of van de ambassade van uw reisland.

 

Engelstalige medische verklaring aanvragen

Volg de 6 stappen hieronder:

Stap 1

Neem telefonisch contact op met de ambassade van uw reisland. De ambassade kan u vertellen wat u precies moet doen. Vaak volgt u de volgende stappen:

Stap 2

Laat uw arts een Engelstalige medische verklaring (16-11-2016, pdf, 102 kB) opstellen en ondertekenen.

Let op

Elke pagina van de verklaring moet door uw (huis-)arts ondertekend worden.

Stap 3

Stuur deze verklaring per post naar het CAK. U kunt deze verklaring niet per e-mail opsturen. Op de verklaring moet een originele handtekening van uw arts staan.

CAK
Postbus 84015
2508 AA  Den Haag 

Houdt u rekening met een verwerkingstijd van 2 weken door het CAK.

Stap 4

Laat de verklaring legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw verklaring krijgt dan een stempel en een handtekening. Hiervoor betaalt u een vergoeding. U kunt de legalisatie aanvragen op 2 manieren:

U kunt langsgaan:
Consulair Dienstencentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Bezuidenhoutseweg 67
2594 AC  Den Haag

Kijk op de website van het Consulair Dienstencentrum naar de voorwaarden en beperkte openingstijden.

Per post:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
t.a.v. Consulair Dienstencentrum
Postbus 20061
2500 EB  Den Haag

Stap 5

Laat de verklaring daarna tekenen bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.

Stap 6

Neem de verklaring en eventuele aanvullende stukken mee op reis. De ambassade van het reisland kan u vertellen welke aanvullende stukken er nodig zijn.

De Engelstalige medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig voor dezelfde bestemming. Dat is alleen zo als de medicatie en dosering hetzelfde blijven. De verklaring is vaker te gebruiken binnen dat jaar. Het jaar gaat in vanaf de datum dat uw arts de verklaring ondertekent. Verandert uw medicatie of dosering? Dan moet u een nieuwe medische verklaring aanvragen.

Let op

Geeft de ambassade aan dat u geen papieren nodig heeft? Zorg dat u van dit antwoord een afdruk heeft en neem dit document ook mee op reis.

Zelf online regelen

Heeft u een vraag?

Wij helpen u verder.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.
Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy