Ik reis maximaal 30 dagen binnen het Schengengebied. Wat moet ik doen?

Voor reizen van maximaal 30 dagen naar een land binnen het Schengengebied, vraagt u een Schengenverklaring aan.

U doet dit in vijf stappen.

Stap 1: U opent en print de Schengenverklaring (21-06-2018, pdf, 131 kB) en vult in het Nederlandstalige deel onderdelen A, B en C in. U kunt dit ook digitaal doen of door uw (huis)arts laten invullen. 

Let op

Gebruik altijd het hierboven genoemde formulier en geen formulier van organisaties als Farmatec, CIBG of het Ministerie van VWS. Zo voorkomt u problemen bij de douane. Vanaf 1 september 2017 nemen wij geen oude formulieren meer in behandeling.

Stap 2: Uw (huis)arts ondertekent het ingevulde formulier en zet er een stempel op.

Stap 3: U stuurt de ondergetekende verklaring met stempel naar het CAK. Dat kan op twee manieren:

Digitaal
Dit is de snelste manier om uw verklaring op te sturen. U opent hiervoor het formulier Schengenverklaring opsturen. Scan de ingevulde en ondertekende verklaring in en voeg deze als bijlage toe. Controleer of de ingescande verklaring duidelijk en goed leesbaar is. Zo voorkomt u dat de aanvraag langer duurt.

Per post
CAK
Postbus 84015
2508 AA Den Haag

Stap 4: Het CAK beoordeelt uw verklaring. Binnen 2 weken ontvangt u de goedkeurde verklaring per e-mail of post. Lees wat u moet doen als u binnen 2 weken op reis gaat.

Stap 5: Neem de goedgekeurde verklaring mee op reis en laat de verklaring zien als er naar gevraagd wordt.

De Schengenverklaring is geldig voor de periode die u heeft ingevuld op het formulier met een maximum van 30 dagen per verklaring. Gaat u langer dan 30 dagen op reis? Dan vraagt u een Engelstalige medicijn verklaring met Apostillestempel aan.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.