Hoe betaal ik de premie van de zorgverzekering die het CAK namens mij afsluit?

U betaalt de premie via uw inkomen, of aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Hoe u deze premie betaalt, hangt af van uw situatie.

Voorkomende situaties:

Ik heb loon, een uitkering of een pensioen

Dan houden wij de premie iedere maand in op uw inkomen. Wij sturen hierover een bericht naar uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds.

Wij vragen het UWV om informatie over uw inkomen

Wij vragen aan het UWV of u een inkomen heeft van een Nederlandse werkgever of organisatie. Het UWV zorgt namelijk voor een centrale administratie waarin iedereen staat die een inkomen heeft. Een inkomen kan zijn: loon, pensioen of een uitkering. Weten wij van wie u een inkomen krijgt? Dan vragen wij hen om de premie in te houden op uw inkomen. Zij maken uw zorgpremie dan iedere maand aan ons over.

Ik ben zelfstandige of heb geen inkomsten

Dan vragen wij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om u iedere maand een acceptgiro te sturen. U betaalt dan zelf uw zorgpremie aan het CJIB. Ontvangt u zorgtoeslag? Dan maakt de Belastingdienst uw zorgtoeslag voortaan over naar het CJIB. Dit gebeurt in opdracht van het CAK. U betaalt dan een deel van de premie automatisch met uw zorgtoeslag. U krijgt een acceptgiro van het CJIB voor de rest van het premiebedrag. 

Hoe lang betaal ik de premie aan het CAK?

U betaalt de premie 12 maanden aan ons. Daarna betaalt u de premie aan uw zorgverzekeraar. Hierover krijgt u bericht van ons en van uw zorgverzekeraar.

Hoe hoog is de premie?

De premie die u betaalt is € 142,08 per maand (was € 136,83 in 2020). De hoogte van deze premie is wettelijk bepaald. U betaalt de premie niet aan de zorgverzekeraar, maar aan ons.

Mag ik nu overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

U bent 12 maanden verzekerd bij de zorgverzekeraar waar wij u hebben aangemeld. U kunt na die 12 maanden niet meteen een zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Dat kan alleen vanaf 1 januari van het volgende jaar.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.