Ik heb een boete gekregen

Heeft u een brief gekregen dat u volgens ons geen Nederlandse zorgverzekering heeft? Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 426,24 (€ 437,25 in 2022). De hoogte van deze boete staat in de wet.

Als u een boete krijgt, dan moet u nog steeds een zorgverzekering afsluiten. U krijgt een tweede boete als u niet binnen 3 maanden na de eerste boete een Nederlandse zorgverzekering afsluit. U moet dan nog een keer € 426,24 betalen.

Als u geen zorgverzekering afsluit na de 2e boete, dan sluiten wij namens u een zorgverzekering af.

U krijgt een betaalverzoek van het CJIB
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurt u een betaalverzoek. U heeft 6 weken de tijd om de boete te betalen. Betaal op tijd. Zo voorkomt u extra kosten.

In termijnen betalen
U kunt ook in 3 termijnen betalen, zonder extra kosten. Op het betaalverzoek staat hoe u dit doet. U krijgt voor de volgende termijn een nieuw betaalverzoek

Zorgverzekering wel of niet voor u verplicht? Vraag een onderzoek aan 
Het kan zo zijn dat u geen Nederlandse zorgverzekering nodig heeft. Omdat u bijvoorbeeld:

  • een buitenlandse student bent en niet in Nederland werkt.
  • voor een buitenlandse werkgever of internationaal bedrijf werkt.
  • in het buitenland werkt en daar verzekerd bent.

Dan heeft u een bewijs nodig dat u niet in Nederland verzekerd hoeft te zijn. Daarvoor moet u een onderzoek Wlz aanvragen. 

Vraag een onderzoek Wlz aan bij de SVB

  • Vraag een onderzoek aan of u een Nederlandse zorgverzekering moet hebben.
  • Alleen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan dit voor uw situatie bepalen.
  • Dit doet de SVB met een ‘onderzoek Wlz’.
  • Ga naar www.svb.nl/briefcak en vraag het onderzoek aan.


Blijkt de boete onterecht? Dan trekken wij deze in
Van de SVB krijgt u een brief met de uitslag van het onderzoek. Stellen zij vast dat u niet verzekerd hoefde te zijn toen u de boete kreeg? Dan hoeft u die niet te betalen. En krijgt u het bedrag terug als u al heeft betaald.

Moet u wel in Nederland verzekerd zijn volgens de SVB? Dan moet u alsnog een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. En moet u de boete betalen. 

Bezwaar maken
U kunt tegen de boete bezwaar maken. In de brief leest u hoe u dit moet doen. Een bezwaarschrift kunt u alleen via de post opsturen. Gebruik hiervoor het bezwaarformulier (13-09-2017, pdf, 76 kB).

Let op

Ook als u bezwaar maakt of een Wlz-onderzoek aanvraagt, moet u de boete nog steeds betalen. Blijkt dat u onterecht een boete heeft gekregen? Dan krijgt u het bedrag van de boete terug.

Dan krijgt u het betaalde bedrag terug. Wij sturen u een brief over de onterechte boete. Hierin staat dat wij de boete intrekken. Deze brief is tegelijk de bevestiging dat u bent afgemeld als onverzekerde.

Heeft u deze boete, of een deel daarvan al betaald? Dan krijgt u dit bedrag terug van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB betaalt dit automatisch terug op het rekeningnummer waarmee betaald is.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.