Ik ontving een brief dat ik geen zorgverzekering heb. Wat moet ik doen?

Als u van ons een brief krijgt dat u onverzekerd bent, dan zijn er 2 mogelijke acties. Doet u niets? Dan krijgt u na 3 maanden een boete van € 437,25 (in 2021 is de boete € 426,24). 

Actie A: Sluit binnen 3 maanden na de brief een zorgverzekering af.

Dit doet u als u in Nederland verzekerd moet zijn. Bijvoorbeeld als u:

  • de Nederlandse nationaliteit heeft en niet in het buitenland werkt. 
  • uit het buitenland komt en in Nederland werkt. 

Actie B: Vraag een onderzoek aan of een Nederlandse zorgverzekering voor u verplicht is

Voor u is dit onderzoek het bewijs of u in Nederland verzekerd moet zijn.
 

Wat moet u weten over een Nederlandse zorgverzekering? 

Welke Nederlandse zorgverzekeraars zijn er?

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle Nederlandse zorgverzekeraars.

De basisverzekering

Elke Nederlandse zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering. De overheid stelt elk jaar vast welke zorg er in de basisverzekering vergoed wordt. Er is daarom niet veel verschil tussen basisverzekeringen. 

Kijk op www.zorginstituutnederland.nl/basispakket als u wilt weten welke zorg vergoed wordt. 

Zorgpremie en zorgtoeslag  

Voor de zorgverzekering betaalt u een premie. De gemiddelde (nominale) premie is € 125,75 in 2022. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Kijk hiervoor op www.toeslagen.nl

Verschillen tussen basisverzekeringen 

De zorgverzekeraars hebben contracten met ziekenhuizen, apotheken en zorgprofessionals. De verzekeraars mogen zelf voorwaarden stellen aan de basisverzekering. U mag bijvoorbeeld bij bepaalde zorgverzekeraars zelf kiezen in welk ziekenhuis u behandeld wordt. Wanneer u zorgverzekeringen vergelijkt of afsluit, kunt u de voorwaarden van de zorgverzekering zien.  

Eigen risico 

Elke zorgverzekering heeft een eigen risico van € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 medische kosten zelf betaalt. Alles boven dat bedrag wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. De huisarts valt niet onder het eigen risico, die is altijd gratis. U kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Hierdoor wordt uw premie lager, maar betaalt u meer zorgkosten als u de verzekering gebruikt.

Aanvullende verzekeringen

Omdat de basisverzekering niet alles vergoedt, kunt u ook een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, brillen, of de tandarts. Voor de aanvullende verzekering betaalt u extra premie. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Meerdere onverzekerde gezinsleden?

Zijn er in uw huishouden meer onverzekerde gezinsleden? Dan ontvangt iedereen zelf een brief van ons. Voor kinderen tot 18 jaar schrijven wij de wettelijk vertegenwoordigers aan. De brieven komen niet altijd op dezelfde dag.

Heeft u al wel een Nederlandse zorgverzekering, maar krijgt u tóch een brief van ons? 

Dan is er iets mis gegaan. Neem contact op met uw zorgverzekeraar. Vraag of uw verzekering een Nederlandse basisverzekering is. Uw zorgverzekeraar moet u inschrijven in het Referentiebestand Verzekerden Zorgverzekeringswet (RBVZ). Als uw zorgverzekeraar dit heeft gedaan hoort u niets meer van ons. Heeft u geen Nederlandse zorgverzekering? Dan moet u deze alsnog afsluiten. Of een onderzoek Wlz aanvragen om te bewijzen dat u niet in Nederland verzekerd hoeft te zijn. 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.