Waarom moet ik een Nederlandse zorgverzekering hebben?

Als u Wlz-verzekerd bent, heeft u volgens de Zorgverzekeringswet een verzekeringsplicht. U moet dan een Nederlandse zorgverzekering hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Die heeft u niet automatisch, maar moet u zelf afsluiten. U mag zelf uw zorgverzekeraar uitkiezen.

Deze Nederlandse zorgverzekering wordt ook wel 'basisverzekering' genoemd. De Wlz-verzekering hoeft u niet zelf af te sluiten, dat gebeurt automatisch als u in Nederland woont of werkt.

Als u woont of werkt in Nederland dan heeft u dus altijd te maken met twee soorten zorgverzekeringen:

  1. De verzekering voor langdurige zorg (de Wlz-verzekering).
  2. De verzekering voor medisch noodzakelijke zorg (de Zvw-verzekering of zorgverzekering).

Let op

Met een Nederlandse zorgverzekering bedoelen wij een verplichte basisverzekering op grond van de Zorgverzekeringswet. Vraag aan uw zorgverzekeraar of u zo’n verzekering heeft.

Hoe weet ik of ik Wlz-verzekerd ben? 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan voor u onderzoeken (svb.nl) of u verzekerd bent voor de Wlz. Bent u dat niet? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland werkt? Dan hoeft u ook geen Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. De SVB geeft de uitslag van het onderzoek aan ons door. 

Overzicht Nederlandse zorgverzekeraars

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle Nederlandse zorgverzekaars.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.