Ik denk dat ik geen Nederlandse zorgverzekering hoef te hebben. Wat moet ik doen?

Neem contact op met uw (zorg-)verzekeraar of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hieronder vindt u de meest voorkomende situaties.

Meest voorkomende situaties:

U heeft een zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar

Neem contact op met uw zorgverzekeraar en vraag na of u inderdaad een Nederlandse zorgverzekering heeft. Als dat zo is, moet uw zorgverzekeraar ervoor zorgen dat u goed wordt geregistreerd in het Referentiebestand Verzekerden Zorgverzekeringswet (RBVZ). Als uw zorgverzekeraar u goed heeft geregistreerd, hoort u niets meer van ons. Heeft u geen Nederlandse zorgverzekering? Dan moet u deze alsnog afsluiten.

U heeft een ziektekostenverzekering bij een buitenlandse verzekeraar, of u heeft een studentenverzekering

Dit is geen Nederlandse basiszorgverzekering. Volgens de Nederlandse wet bent u dan onverzekerd. Neem daarom contact op met de SVB. De SVB onderzoekt voor u of u Wlz-verzekerd bent en een Nederlandse zorgverzekering moet hebben. De SVB geeft de uitslag aan ons door. U ontvangt van de SVB een brief over de uitkomst van dat onderzoek. Als uit dat onderzoek blijkt dat u Wlz-verzekerd bent, moet u alsnog een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Bent u niet Wlz-verzekerd? Dan hoeft u geen Nederlandse zorgverzekering te hebben.

Op de website van de SVB vindt u meer informatie over het Wlz-onderzoek

U hoeft niet in Nederland verzekerd te zijn en hoeft dus geen Nederlandse zorgverzekering af te sluiten

Neem contact op met de SVB. Vul het formulier voor het Wlz-onderzoek in en stuur deze op naar de SVB. De SVB onderzoekt voor u of u Wlz-verzekerd bent en een Nederlandse zorgverzekering moet hebben. De SVB geeft de uitslag aan ons door. U ontvangt van ons een brief over de uitkomst van dat onderzoek. Als blijkt dat u Wlz-verzekerd bent, moet u deze Nederlandse zorgverzekering alsnog afsluiten. Bent u niet Wlz-verzekerd? Dan hoeft u geen Nederlandse zorgverzekering te hebben. 

Informatie over het Wlz-onderzoek vindt u op de website van de SVB.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.