Hoe betaal ik de premie van de zorgverzekering die het CAK namens mij afsluit?

Hoe u deze premie betaalt, hangt af van uw situatie.

Voorkomende situaties:

Ik heb loon, een uitkering of een pensioen

Dan laten wij de premie iedere maand inhouden op uw inkomen. Uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgt hierover van ons bericht.

Wij vragen het UWV om informatie over uw inkomen

Wij vragen aan het UWV of u een inkomen heeft van een Nederlandse werkgever of organisatie. Het UWV beheert namelijk een centrale administratie waarin iedereen staat die een inkomen heeft. Een inkomen kan zijn: loon, pensioen of een uitkering. Weten wij van wie u een inkomen krijgt? Dan vragen wij uw werkgever – of de organisatie die uw uitkering betaalt – om de premie in te houden op uw inkomen. Zij maken uw premie dan iedere maand aan ons over.

Ik ben zelfstandige of heb geen inkomsten

Dan vragen wij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om u iedere maand een acceptgiro te sturen. U betaalt dan zelf de premie via deze acceptgiro's. Ontvangt u zorgtoeslag? Dan maakt de Belastingdienst uw zorgtoeslag voortaan rechtstreeks over naar het CJIB. Dit gebeurt in opdracht van het CAK. Het CJIB gebruikt uw zorgtoeslag om een deel van uw premie te voldoen. Voor het overige premiebedrag ontvangt u een acceptgiro.

Hoe lang betaal ik de premie aan het CAK?

U betaalt de premie 12 maanden aan ons. Daarna betaalt u de premie zelf rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. Hierover krijgt u tegen die tijd bericht van ons en van uw zorgverzekeraar.

Hoe hoog is de premie?

De premie die u betaalt is € 134,08 per maand (in 2020 wordt dat € 136,83). De hoogte van deze premie is wettelijk bepaald. U betaalt de premie niet aan de zorgverzekeraar, maar aan ons.

Mag ik nu overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

U bent 12 maanden verzekerd bij de zorgverzekeraar waar wij u hebben aangemeld. Na afloop van die periode kunt u niet direct overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat kan maar één keer per jaar, namelijk per 1 januari van ieder kalenderjaar.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.