Premie betalen via loon of uitkering

Zit u bij ons in de regeling wanbetalers? Dan vragen wij aan het UWV of u een inkomen heeft van een Nederlandse werkgever of organisatie. Iedereen met een inkomen staat namelijk bij het UWV in een systeem. Een inkomen kan zijn: loon, pensioen of een uitkering.

Daarna vragen wij de werkgever of organisatie die uw inkomen uitbetaalt om de bestuursrechtelijke premie daarop in te houden. Uw werkgever of uitkeringsorganisatie maakt de premie dan iedere maand aan ons over.

Staan er gezinsleden van 18 jaar of ouder op uw polis? Dan betaalt u ook voor hen bestuursrechtelijke premie. Die premie laten wij niet op uw loon of uitkering inhouden. U betaalt voor hen altijd via betaalverzoeken die u van het CJIB ontvangt.

U kunt uw polis bij de zorgverzekeraar ook laten splitsen zodat uw gezinsleden van 18 jaar of ouder op een eigen polis komen te staan. Zij moeten vanaf de splitsing dan zelf hun premie gaan betalen.

Voor kinderen jonger dan 18 jaar betaalt u geen premie. Zij zijn gratis meeverzekerd.

Nee, dat kan niet. Uw situatie bepaalt hoe het CAK de premie bij u int. U kunt de premie niet zelf overmaken naar het CAK.

Lees meer over hoe u de premie moet betalen
 

Uw werkgever is verplicht de premie aan ons af te dragen. Doet hij dat niet of betaalt hij een maandpremie te laat? Dan geven wij uw werkgever opdracht onze premie alsnog te betalen.

Let op

Achteraf kan uw werkgever die premie niet meer op u verhalen. U hoeft die dus niet meer terug te betalen aan uw werkgever.

Als er beslag ligt op uw inkomen dan heeft u recht op een beslagvrije voet. Op dit deel van het inkomen mag de deurwaarder geen beslag leggen. Betaalt u (bestuursrechtelijke) premie aan ons? Dan moet de deurwaarder uw beslagvrije voet opnieuw berekenen.

Let op

De deurwaarder moet wel weten dat u ons bestuursrechtelijke premie betaalt.

  • Betaalt u onze premie via betaalverzoeken? Informeer de deurwaarder dan zelf.
  • Betaalt u bestuursrechtelijke premie via uw inkomen (broninhouding)? Dan moet uw werkgever dit aan de deurwaarder melden. Maar u kunt het ook altijd zelf doorgeven.

Als dit is doorgegeven dan berekent de deurwaarder uw beslagvrije voet opnieuw.

U kunt dit per post of per e-mail aan ons melden. Wij geven uw werkgever of uitkeringsinstantie nog een keer opdracht om te stoppen met inhouden.

Staan er gezinsleden van 18 jaar of ouder op uw polis? Ook voor hen betaalt u bestuursrechtelijke premie. U krijgt daarvoor betaalverzoeken van het CJIB.

Let op

Het CJIB ontvangt de zorgtoeslag van uw meeverzekerde gezinsleden, voor hun premie. Vindt u het onterecht dat het CJIB zorgtoeslag omleidt? Dan moet u contact zoeken met het CJIB.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.