Ik heb een AOW-pensioen voor ongehuwden. Wat betekent dit voor mijn eigen bijdrage?
Wordt u of uw partner opgenomen in een zorginstelling en ontvangt u AOW? Dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u een brief. Hierin wordt gevraagd of u een 'AOW voor ongehuwden' wilt ontvangen. Omdat u niet meer samen op één adres woont, kunt u een hoger AOW-pensioen voor alleenstaanden ontvangen. Dit heeft wel gevolgen voor uw eigen bijdrage.
Met een AOW-pensioen voor ongehuwden bent u voor de berekening van de eigen bijdrage ook ongehuwd:
- Wij berekenen uw eigen bijdrage met alleen uw eigen inkomen en vermogen. Het inkomen en vermogen van uw partner tellen niet mee.
- In de meeste gevallen moet u na vier maanden wachttijd de hoge eigen bijdrage betalen. Dat hangt onder andere af van uw indicatie.
- Na twee jaar berekenen wij uw eigen bijdrage met uw hogere AOW-pensioen. Dan stijgt uw eigen bijdrage dus ook.
AOW voor gehuwden
Ontvangt u een AOW-pensioen voor gehuwden? En woont uw partner nog thuis? Dan betaalt u altijd de lage eigen bijdrage. Deze lage eigen bijdrage wordt berekend met uw gezamenlijke inkomen en vermogen.
Wat is voordeliger?
Wij kunnen u niet adviseren over de voor- en nadelen van een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit verschilt namelijk per situatie. Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u wel een proefberekening maken van de hoogte van uw eigen bijdrage.
Aanpassen
Staan op uw beschikking ook de gegevens van uw partner, maar ontvangt u een AOW-pensioen voor ongehuwden? Stuur ons dan een kopie van de beschikking of specificatie van uw AOW-pensioen voor ongehuwden. Wij passen uw gegevens dan aan.