Ik heb een AOW-pensioen voor ongehuwden. Wat betekent dit voor mijn eigen bijdrage?

Wordt u of uw partner opgenomen in een zorginstelling en ontvangt u AOW? Dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u een brief. Hierin wordt gevraagd of u een 'AOW voor ongehuwden' wilt ontvangen. Omdat u niet meer samen op één adres woont, kunt u een hoger AOW-pensioen voor alleenstaanden ontvangen. Dit heeft wel gevolgen voor uw eigen bijdrage.

Met een AOW-pensioen voor ongehuwden bent u voor de berekening van de eigen bijdrage ook ongehuwd:

  • Wij berekenen uw eigen bijdrage met alleen uw eigen inkomen en vermogen. Het inkomen en vermogen van uw partner tellen niet mee.
  • In de meeste gevallen moet u na vier maanden wachttijd de hoge eigen bijdrage betalen. Dat hangt onder andere af van uw indicatie.
  • Na twee jaar berekenen wij uw eigen bijdrage met uw hogere AOW-pensioen. Dan stijgt uw eigen bijdrage dus ook.

AOW voor gehuwden

Ontvangt u een AOW-pensioen voor gehuwden? En woont uw partner nog thuis? Dan betaalt u altijd de lage eigen bijdrage. Deze lage eigen bijdrage wordt berekend met uw gezamenlijke inkomen en vermogen.

Wat is voordeliger?

Wij kunnen u niet adviseren over de voor- en nadelen van een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit verschilt namelijk per situatie. Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u wel een proefberekening maken van de hoogte van uw eigen bijdrage.

Aanpassen

Staan op uw beschikking ook de gegevens van uw partner, maar ontvangt u een AOW-pensioen voor ongehuwden? Stuur ons dan een kopie van de beschikking of specificatie van uw AOW-pensioen voor ongehuwden. Wij passen uw gegevens dan aan.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.