HET VERHAAL VAN HANS

Met een gerust gevoel op reis

Ik dacht altijd dat het wel goed zou komen met de medicijnen op reis. Totdat ik gedoe kreeg bij de douane. Dat gaat mij niet nog een keer gebeuren. Ik ga nu goed voorbereid op reis. De verklaring voor medicijnen gaat netjes mee in de handbagage.

"Van jongs af aan heb ik voor een aandoening pijnstillers nodig. In deze pijnstillers zit een stofje dat op de Opiumlijst staat. Hiermee moet je dus uitkijken als je deze meeneemt op vakantie. Tijdens een vakantie naar een Afrikaans land ben ik een keer heel streng gecontroleerd. Ik bleek niet de juiste papieren te hebben. De douane wilde mij de toegang tot het land ontzeggen. Dat gaat mij niet nog een keer gebeuren. Ik ga graag met een gerust gevoel op vakantie."

De douane wilde mij de toegang tot het land ontzeggen. Dat gaat mij niet nog een keer gebeuren. Ik ga graag met een gerust gevoel op vakantie.

"Voor de meeste verklaringen is er een doorlooptijd van twee weken. Eén keer was ik eigenlijk net een dag te laat met indienen. Direct contact opgenomen met het CAK. De medewerkers van het CAK hebben mij toen perfect geholpen met de juiste verklaring. Ook vertelden ze precies welke stappen ik daarna moest nemen."

Tips die ik wil meegeven

  • 1Maak kopieën van alle belangrijke documenten. Zoals van het paspoort/identiteitsbewijs, medicijnenpaspoort, bankpassen en andere belangrijke documenten. Maak ook foto’s met uw telefoon. Zo heeft u altijd alle gegevens bij de hand. Handig voor als u iets verliest of niet het originele document wilt inleveren bij een hotel.
  • 2Zet één maand voor het begin van uw vakantie een reminder in uw agenda. Zo bent u ruim op tijd voor de aanvraag van een verklaring en medicijnenpaspoort.
  • 3Neem altijd de originele verpakking mee op reis. Dat is handiger als de douane een onderzoek doet. Of voor de buitenlandse dokter.
  • 4Check of je via je zorgverzekeraar een EHIC-kaart hebt. Mocht je tijdens je vakantie medische zorg nodig hebben, dan weet de dokter dat jouw Nederlandse zorgverzekeraar de zorgkosten vergoed. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten. Wel zo’n fijn idee!

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.