Wat is een gezamenlijk huishouden?

Bij de berekening van de eigen bijdrage kijken wij of u alleen woont of met iemand samenwoont. Bijvoorbeeld omdat u getrouwd bent of omdat u een huisgenoot heeft. 

Heeft u een partner of huisgenoot die 18 jaar of ouder is? Dan tellen het inkomen en vermogen van die persoon ook mee bij de berekening van de eigen bijdrage.

Dit noemen wij een gezamenlijk huishouden. Een gezamenlijk huishouden bestaat bij de berekening van de eigen bijdrage uit 2 personen.

Van een gezamenlijk huishouden is sprake als u aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:

  • U verblijft met uw partner of huisgenoot het grootste deel van de tijd samen in een woning.
  • U zorgt voor elkaar, financieel en/of medisch. Bijvoorbeeld bij ziekte, u doet boodschappen of kookt voor elkaar. Of u heeft een gezamenlijke bankrekening.

Getrouwd

Bent u getrouwd? Dan tellen het inkomen en vermogen van uw partner mee bij de berekening van de eigen bijdrage. Ook als uw partner bijvoorbeeld in een zorginstelling gaat wonen. Alleen als u duurzaam gescheiden leeft, bent u voor de eigen bijdrage alleenstaand.

Let op

Het inkomen en vermogen van inwonende volwassen kinderen en ouders tellen niet mee bij de berekening van de eigen bijdrage.

Heeft u een startbrief of beschikking ontvangen met daarop onjuiste of missende gegevens over uw partner? Lees dan de pagina "Gegevens partner onjuist" om te weten wat u moet doen.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.