Wat is het verschil tussen een algemene voorziening en een maatwerkvoorziening?

Uw gemeente biedt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen aan. Een algemene voorziening is voor alle inwoners van de gemeente beschikbaar. Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk.

Algemene voorziening

Een algemene voorziening is voor iedere inwoner van de gemeente beschikbaar. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, boodschappenservicedienst of activiteiten in een buurthuis. Uw gemeente kan u een bijdrage in de kosten vragen. U betaalt deze bijdrage direct aan uw zorgaanbieder. Of aan de gemeente.

Maatwerkvoorziening

Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk, wanneer algemene voorzieningen niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld individuele begeleiding, een vervoersvoorziening of een aanpassing aan uw huis. Een maatwerkvoorziening krijgt u alleen na een onderzoek door uw gemeente. Dat is meestal een gesprek om vast te stellen welke ondersteuning u nodig heeft. Voor een maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK.

Hulp bij het huishouden

In sommige gemeenten is hulp bij het huishouden een algemene voorziening. Dat betekent dat u de bijdrage in de kosten bijvoorbeeld aan uw zorgaanbieder betaalt. Of aan de gemeente. Deze bijdrage staat los van de eigen bijdrage voor de Wmo die u aan ons betaalt.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.