Wat is het verschil tussen een algemene voorziening en een maatwerkvoorziening?

Een algemene voorziening is voor alle inwoners van de gemeente beschikbaar. Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk. Uw gemeente biedt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen aan.

Maatwerkvoorziening

Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk. Bijvoorbeeld een scootmobiel, huishoudelijke hulp of een aanpassing aan uw huis. Een maatwerkvoorziening krijgt u alleen na een onderzoek door uw gemeente. Dat is meestal een gesprek om vast te stellen welke ondersteuning u nodig heeft. Een maatwerkvoorziening valt onder de eigen bijdrage Wmo van maximaal € 19,-.

Algemene voorziening

Een algemene voorziening is voor iedere inwoner van de gemeente beschikbaar. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, boodschappenservicedienst of activiteiten in een buurthuis. De meeste hulp of ondersteuning die de gemeente aanbiedt, valt onder de eigen bijdrage Wmo van maximaal € 19,-. In een enkel geval vraagt uw gemeente nog een aparte bijdrage in de kosten. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.

Verder krijgt het CAK in 2021 alleen nog informatie van de gemeente over uw eigen bijdrage. Als u in 2021 een vraag heeft over uw hulp of ondersteuning, dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.