Heeft u een klant die terugkeert naar zelfstandig wonen vanuit de Wlz?

Verwacht u dat een klant een instelling binnen 4 maanden kan verlaten? Dan kan het zorgkantoor met het formulier Terugkeer naar zelfstandig wonen Wlz (08-03-2021, pdf, 528 kB) een verklaring voor de klant aanvragen. Met deze verklaring betaalt de klant voor de laatste 4 maanden van zijn of haar verblijf de lage eigen bijdrage.

Het zorgkantoor levert het formulier via de applicatie Porta aan onder bestandstype ‘TZW WLZ’. Dat kan via Mijn CAK Zakelijk.

Opnieuw terugkeer aanvragen?

Is de terugkeer naar zelfstandig wonen voorafgaand aan het ontslag mislukt? Dan gaat de klant weer over naar de hoge eigen bijdrage (als de wachttijd al verstreken is). De hoge eigen bijdrage wordt niet met terugwerkende kracht in rekening gebracht, als terugkeer niet gelukt is. 
 
Wilt u opnieuw een verzoek doen voor terugkeer naar zelfstandig wonen? Dan moeten er minimaal 4 maanden zitten tussen de mislukte terugkeer naar zelfstandig wonen en het nieuwe verzoek.

Is de klant inmiddels ontslagen?

Is de klant inmiddels ontslagen uit de instelling? Dan kan hij het CAK een gemotiveerd schriftelijk verzoek (brief of e-mail) sturen om de eigen bijdrage alsnog aan te passen. De klant hoeft alléén in deze situatie niet bij de zorgaanbieder om een verklaring te vragen. De ontslagdatum mag niet langer dan één jaar geleden zijn.

Arrange online

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.