U betaalt elke maand een verdragsbijdrage aan het CAK voor uw zorgverzekering. Hoe dit precies werkt en hoeveel u betaalt, leest u op deze pagina.
In elk land is de zorg anders. Via de woonlandfactor houden we daar rekening mee. Zodat u niet te veel of te weinig betaalt voor de zorg die u krijgt in uw woonland.
Per 1 januari 2023 is de rekenmethode veranderd voor de woonlandfactor die het CAK op de verdragsbijdrage toepast.
Woont uw gezin in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan zijn zij ook verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg in een aantal landen in Europa.
U betaalt via uw pensioen of uitkering een verdragsbijdrage aan het CAK. Op de verdragsbijdrage passen wij heffingskortingen toe. Hier leest u alles over deze kortingen.
De algemene heffingskorting hangt af van uw inkomen en leeftijd. Hoe meer u verdient, hoe minder korting. Boven een bepaald inkomen heeft u geen recht op deze korting.
In uw jaarafrekening staat de berekening van uw verdragsbijdrage in bijlage A. Op deze pagina vindt u een voorbeeld van deze berekening en een uitleg.
Een voorlopige jaarafrekening betaalt u in delen of in één keer. Een definitieve betaalt u in één keer en binnen 6 weken. Lees er meer over op deze pagina.
Hier vindt u per jaar een overzicht van de woonlandfactoren, de nominale bijdrage en de inkomensafhankelijke bijdragen aan de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg.
Van 2017 tot en met 2019 is de woonlandfactor voor Duitsland te hoog vastgesteld. U leest hier wat dit betekent als u verdragsgerechtigde bent en hier woonde in deze periode.