Update SOV-regeling december: tips bij declareren

In 2022 was er een flinke toename van declaraties bij de Subsidieregeling voor medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV-regeling). Helaas liep de doorlooptijd daardoor soms ook flink op. We zijn hiermee aan de slag gegaan. Inmiddels verwerken we declaraties weer binnen 4 weken. Waar kunt u als zorgverlener zelf op letten voor een snelle declaratie?
Door de SOV-regeling open te stellen voor zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne liep het aantal declaraties begin dit jaar snel op. In mei was er een piek van bijna 14.000 declaraties: zo’n 7 keer hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Door alle zeilen bij te zetten verwerken we declaraties nu weer binnen 4 weken.

90% van alle declaraties goedgekeurd

Ongeveer 90% van alle ingediende declaraties is in 2022 in een keer goedgekeurd. Dit percentage ligt al jaren rond de 90%. De toestroom aan declaraties door Oekraïne heeft hier dus niets aan veranderd.

Bij de overige 10% hebben we vaak extra informatie nodig om de declaratie te kunnen beoordelen. Bijvoorbeeld omdat nog niet alles duidelijk is of niet alles is ingevuld. Een deel kunnen we daarna alsnog goedkeuren.

Tips bij declareren

Kijk goed onder welke regeling de zorg valt

Twijfelt u bij welke regeling u verleende zorg aan een onverzekerde kunt declareren? Met onze onze beslisboom ziet u dat heel snel.

Check of de verleende zorg in het basispakket zit

De SOV-regeling vergoedt alleen zorg uit het basispakket. Als we een declaratie moeten afwijzen, is dat vaak omdat de geleverde zorg niet in het basispakket zit. Check daarom altijd of de verleende zorg in het basispakket zit.

Controleer of de patiënt verzekerd is

De SOV-regeling is bedoeld voor onverzekerden. Toch komt het regelmatig voor dat de persoon op het declaratieformulier wel een zorgverzekering heeft. Ga daarom altijd na of de patiënt verzekerd is. Dit kan via de Controle Op Verzekeringsgegevens (COV).

Vul alle gegevens op het formulier in

We kunnen een declaratie pas verwerken als u alle gegevens op het subsidieformulier heeft ingevuld. Nu het formulier nog maar 1 kantje telt is dat een stuk makkelijker geworden. Vergeet ook niet het formulier te ondertekenen.
 

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.