Zorgverzekering en buitenland

Bijna iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verzekerd voor zorgkosten via de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit stopt meestal als u verhuist naar het buitenland. In sommige situaties hebben u en/of uw gezinsleden in uw nieuwe woonland recht op medische zorg op kosten van Nederland. U valt dan onder de Buitenlandregeling.

Uw situatie

Ik woon in het buitenland met een pensioen of uitkering uit Nederland
Ik werk in Nederland en woon met mijn gezin in het buitenland
Ik woon en werk in Nederland, mijn gezin woont in het buitenland
Ik studeer of loop stage in het buitenland
Ik wil een EHIC aanvragen

Actueel

Gaat u binnenkort op vakantie? Of gaat u voor een andere reden op reis binnen Europa? Vergeet dan niet uw European Health Insurance Card (EHIC) mee te nemen. Met de EHIC krijgt u medisch noodzakelijke zorg als u ziek wordt tijdens een verblijf in een ander Europees land. De kaart is ook geldig in Nederland, maar niet in uw woonland. De EHIC voor 2022 kunt u vanaf 15 oktober aanvragen.

EHIC aanvragen

Iedereen die verdragsgerechtigd is en in de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk woont, kan een EHIC bij ons aanvragen. Dat doet u door het online formulier in te vullen. U krijgt de kaart binnen 3 weken per post toegestuurd. Voor de EHIC hoeft niets extra's te betalen.

Al langer klant bij het CAK?

Heeft u de EHIC de afgelopen 2 jaar bij ons aangevraagd? Dan krijgt u de nieuwe kaart voor 2022 in oktober automatisch toegestuurd. U hoeft zelf niets te doen.

Zorg met de EHIC

De EHIC is alleen geldig in de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. U kunt de EHIC niet in uw woonland gebruiken. U krijgt met de EHIC alleen medisch noodzakelijke zorg vergoed. Wij adviseren u voor extra zorg een aanvullende of reisverzekering af te sluiten.

Lees meer over de EHIC van het CAK

Ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven schulden bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Het kabinet wil dat deze ouders een nieuwe start kunnen maken in hun leven. Het CAK geeft hier ook gehoor aan.
 
Heeft u zich gemeld bij de Belastingdienst Toeslagen als gedupeerde en heeft u schulden voor de verdragsbijdrage? Dan ontvangt u een brief van ons. Daarin leest u hoe het verder gaat.
 
Heeft u in de tussentijd vragen? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.
 

Bekijk veelgestelde vragen over de kinderopvangtoeslag en de verdragsbijdrage

Meer weten over wonen/werken in het buitenland?

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.