Ondersteuning vanuit de Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit doet u in samenwerking met uw gemeente. In 2021 is de eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo maximaal € 19,- per maand.

Het laatste nieuws

Heeft u één of meer openstaande facturen niet op tijd betaald? Dan sturen wij u een betaalverzoek met een overzicht. Op het overzicht ziet u welke facturen u volgens onze administratie nog moet betalen. 

Heeft u deze factuur al betaald? Controleer dan de overschrijvingen
Soms gaat er iets mis bij een betaling. Bijvoorbeeld als een verkeerd cijfer is gebruikt in het betalingskenmerk. In dat geval storten wij het bedrag terug. Kijk op de bankafschriften. En maak dan het openstaande bedrag alsnog over.

Hoe kunt u betalen?
Op het betaalverzoek staat ook hoe u het openstaand bedrag aan ons kunt betalen. Gebruik bij het betalen altijd het factuurnummer dat op uw betaalverzoek staat. Hiermee voorkomt u dat een betaling wordt teruggestort. Controleer uw bankafschrift of dit mogelijk voor u geldt en betaalt u het openstaand bedrag dan alstublieft opnieuw. 

Tip

Heeft u moeite met betalen van meerdere facturen? Spreek dan een betalingsregeling met ons af. Dit is mogelijk vanaf minimaal € 10,- per maand. Wij bieden dit aan om betalingsproblemen te voorkomen en hier hoeft u niet extra voor te betalen. 

Iedereen die een eigen bijdrage betaalt, ontvangt van ons voor iedere maand een factuur. De gemeente stuurt hiervoor eerst uw gegevens naar het CAK. 

Soms ontvangt u in één maand meerdere facturen voor de eigen bijdrage. Bijvoorbeeld wanneer uw situatie is gewijzigd of wanneer de gemeente nieuwe gegevens aan ons doorgeeft. Wij begrijpen dat dit vervelend is en bieden hiervoor onze excuses aan.

Goed om te weten

Wij hebben geen toegang tot informatie over welke zorg, hulp of ondersteuning u ontvangt. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket via de website van uw gemeente. 

Tip

Heeft u moeite met betalen van meerdere facturen? Spreek dan een betalingsregeling met ons af, zodra u de facturen heeft ontvangen. Dit is mogelijk vanaf minimaal € 10,- per maand. Wij bieden dit aan om betalingsproblemen te voorkomen en hier hoeft u niet extra voor te betalen. 

Ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven schulden bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Het kabinet wil dat deze ouders een nieuwe start kunnen maken in hun leven. Het CAK geeft hier ook gehoor aan. 

Bent u een gedupeerde ouder? En betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo?

Bekijk de veelgestelde vragen

Meest gestelde vragen

Er zijn verschillende soorten hulp of ondersteuning die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Bijvoorbeeld:

  • begeleiding
  • beschermd wonen
  • dagbesteding
  • hulpmiddelen en voorzieningen
  • hulp bij het huishouden
  • ondersteuning van de mantelzorg

Dit zijn meestal maatwerkvoorzieningen: hulp voor u persoonlijk. Hiervoor mag de gemeente een eigen bijdrage aan u vragen. U betaalt deze eigen bijdrage aan ons, het CAK.

Lees meer over hulp of ondersteuning Wmo

In 2021 bepalen wij uw maximale eigen bijdrage per maand op basis van 2 gegevens: 

  1. leeftijd
  2. wel of geen partner

 

Lees meer over hoe we de maximale eigen bijdrage bepalen

Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

Lees meer over de eigen bijdrage voor beschermd wonen

In sommige gemeenten hoeven bewoners met een laag inkomen geen eigen bijdrage te betalen. Dat is onderdeel van het 'minimabeleid'. Bij minimabeleid kijken wij of uw inkomen lager is dan de grens die de gemeente heeft vastgesteld. Als uw inkomen lager is, dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Lees meer over minimabeleid

Voor meerdere facturen is het altijd mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. U hoeft voor een betalingsregeling niet extra te betalen.

Lees meer over een betalingsregeling afspreken

Er bestaan verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van uw situatie zoeken wij samen met u naar een oplossing.

Lees meer over de mogelijkheden

In verband met corona betaalt u voor de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage voor de Wmo. U ontvangt over deze maanden ook geen facturen.

Let op

De maatregel geldt niet voor Wmo-klanten die wonen in een instelling voor beschermd wonen of voor opvang. Voor deze voorzieningen loopt de hulp en/of ondersteuning namelijk door.

De eigen bijdrage is in 2020 maximaal € 19,- per maand. Dit betekent dat u over heel 2020 dus maximaal 10 maanden x € 19,- = maximaal € 190,- betaalt.

Lees ook: informatie CAK over het coronavirus.

 

De Wmo in 2021

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. 

Lees meer over de Wmo in 2021

In 2021 betaalt iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een vaste eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Het kan ook minder zijn. Gemeenten mogen de eigen bijdrage van € 19,- verlagen.

Lees meer over de Wmo eigen bijdrage

Heeft u een brief (beschikking) van ons ontvangen? Hierin staat de beslissing over uw eigen bijdrage. Dat is het bedrag dat u per maand moet betalen voor de hulp of ondersteuning die u krijgt.

Lees meer over de startbrief en beschikking

Betaalt u een eigen bijdrage? Dan ontvangt u voor iedere maand een factuur. Deze kunt u automatisch laten afschrijven of zelf overmaken via internetbankieren. Wilt u meerdere facturen liever in delen betalen? Spreek dan een betalingsregeling met ons af.

Lees meer over betalen en de factuur

Contact met het CAK

Veel zaken zoals het opvragen of wijzigen van uw gegevens, kunt u zelf snel en eenvoudig online regelen. 

Lees meer over Wmo zaken zelf regelen

Wij helpen u graag. Stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.