Ondersteuning vanuit de Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit doet u in samenwerking met uw gemeente. 

Het laatste nieuws

Ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven schulden bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Het kabinet wil dat deze ouders een nieuwe start kunnen maken in hun leven. Het CAK geeft hier ook gehoor aan. 

Bent u een gedupeerde ouder? En betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo?

Bekijk de veelgestelde vragen

De Wmo in 2023

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. 

Lees meer over de Wmo in 2023

Wilt u meer weten over de Wmo in 2023? Download dan de brochure (03-01-2023, pdf, 1.5 MB).
 

In 2023 betaalt bijna iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Het kan ook minder zijn. Gemeenten mogen de eigen bijdrage van € 19,- namelijk verlagen.

Wordt u begeleid bij het wonen? Dat noemen we 'beschermd wonen'. In dat geval is de eigen bijdrage mogelijk anders. Lees daarover alles op Beschermd wonen en de wmo.

Lees meer over de Wmo eigen bijdrage

Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wat is beschermd wonen?

Beschermd wonen is een vorm van wonen onder begeleiding. Het is voor mensen met psychische of psychosociale problemen. U woont niet thuis, maar onder begeleiding in een instelling. Bijvoorbeeld in een beschermde woonvorm, zoals een gezinsvervangend tehuis.

Lees meer over de eigen bijdrage voor beschermd wonen

Betaalt u een eigen bijdrage? Dan ontvangt u voor iedere maand een factuur. Deze kunt u automatisch laten afschrijven of zelf overmaken via internetbankieren. Wilt u meerdere facturen liever in delen betalen? Spreek dan een betalingsregeling met ons af.

Lees meer over betalen en de factuur

Heeft u een brief (beschikking) van ons ontvangen? Hierin staat de beslissing over uw eigen bijdrage. Dat is het bedrag dat u per maand moet betalen voor de hulp of ondersteuning die u krijgt.

Lees meer over de startbrief en beschikking

Meest gestelde vragen

Iedereen die een eigen bijdrage betaalt, ontvangt van ons voor iedere maand een factuur. De gemeente stuurt hiervoor eerst uw gegevens naar het CAK. 

Soms ontvangt u in één maand meerdere facturen voor de eigen bijdrage. Bijvoorbeeld wanneer uw situatie is gewijzigd of wanneer de gemeente nieuwe gegevens aan ons doorgeeft. Wij begrijpen dat dit vervelend is en bieden hiervoor onze excuses aan.

Goed om te weten

Wij hebben geen toegang tot informatie over welke zorg, hulp of ondersteuning u ontvangt. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket via de website van uw gemeente. 

Tip

Heeft u moeite met betalen van meerdere facturen? Spreek dan een betalingsregeling met ons af, zodra u de facturen heeft ontvangen. Dit is mogelijk vanaf minimaal € 10,- per maand. Wij bieden dit aan om betalingsproblemen te voorkomen en hier hoeft u niet extra voor te betalen. 

Er zijn verschillende soorten hulp of ondersteuning die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Bijvoorbeeld:

  • begeleiding
  • beschermd wonen
  • dagbesteding
  • hulpmiddelen en voorzieningen
  • hulp bij het huishouden
  • ondersteuning van de mantelzorg

Dit zijn meestal maatwerkvoorzieningen: hulp voor u persoonlijk. Hiervoor mag de gemeente een eigen bijdrage aan u vragen. U betaalt deze eigen bijdrage aan ons, het CAK.

Lees meer over hulp of ondersteuning Wmo

In 2023 betaalt bijna iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo een eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. We bepalen of u de eigen bijdrage betaalt op basis van 2 gegevens: we kijken naar uw leeftijd en of u een partner voor de eigen bijdrage heeft.
 

  • Als u alleenstaand bent, betaalt u de eigen bijdrage van € 19,- per maand. Ook nadat u de AOW-leeftijd (in 2023 is dit 66 jaar en 10 maanden) heeft bereikt.
  • Bent u getrouwd of heeft u een partner? En heeft minimaal één van u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo.
  • Heeft u allebei de AOW-leeftijd bereikt? Dan gaat u vanaf dat moment de eigen bijdrage van € 19,- per maand betalen.
 

U heeft een partner en betaalt geen eigen bijdrage. Waarom is dat eigenlijk?

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een maatregel geïntroduceerd die gaat over koopkracht. Daardoor gaan we er bij een tweepersoonshuishouden met Wmo-ondersteuning vanuit, dat mogelijk één persoon een inkomen heeft. En dat kosten voor zorg relatief hoog kunnen zijn. Door de maatregel worden deze huishoudens gecompenseerd.

U betaalt geen eigen bijdrage als u allebei of één van u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt.
 

Lees meer over hoe we de maximale eigen bijdrage bepalen

In sommige gemeenten hoeven bewoners met een laag inkomen geen eigen bijdrage te betalen. Dat is onderdeel van het 'minimabeleid'. Bij minimabeleid kijken wij of uw inkomen lager is dan de grens die de gemeente heeft vastgesteld. Als uw inkomen lager is, dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Lees meer over minimabeleid

Voor meerdere facturen is het altijd mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. U hoeft voor een betalingsregeling niet extra te betalen.

Lees meer over een betalingsregeling afspreken

Er bestaan verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van uw situatie zoeken wij samen met u naar een oplossing.

Lees meer over de mogelijkheden

Contact met het CAK

Veel zaken zoals het opvragen of wijzigen van uw gegevens, kunt u zelf snel en eenvoudig online regelen. 

Lees meer over Wmo zaken zelf regelen

Wij helpen u graag. Stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.