EHIC van het CAK

Bent u verdragsgerechtigd? Dan kunt u bij het CAK een EHIC aanvragen. U moet dan wel in een land van de Europese Unie (EU) wonen of in Liechtenstein, IJsland, Noorwegen of Zwitserland. Of in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland of Wales).

Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijk medische zorg als u op vakantie gaat naar deze landen.

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Het is een kosteloze Europese ziekteverzekeringskaart. Met een EHIC kunt u medische zorg krijgen als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa (buiten uw woonland). 

De EHIC is geldig in EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. En in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales). U krijgt zorg volgens de regels van uw vakantieland. Dit betekent dat zorgverleners u hetzelfde behandelen als de mensen die in dat land verplicht verzekerd zijn.

Lees meer over de EHIC van het CAK

Woont u in een EU/EER-land of in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk en ontvangt u een pensioen of uitkering uit Nederland? En bent u bij het CAK geregistreerd? Dan kunt u bij ons een EHIC aanvragen voor uzelf en voor uw meeverzekerde gezinsleden.

Werkt u in Nederland en wonen uw meeverzekerde gezinsleden in een ander EU-/EER-land of in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan kunt u bij ons een EHIC aanvragen voor uw meeverzekerde gezinsleden. Voor uzelf vraagt u een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.

EHIC aanvragen bij het CAK

U vraagt een EHIC aan met het online aanvraagformulier.

Vraagt u voor het eerst een EHIC aan? Lees dan eerst of u een EHIC kunt aanvragen.

U krijgt elk jaar een nieuwe EHIC als u nog verdragsgerechtigd bent. Deze krijgt u begin oktober automatisch toegestuurd als u de kaart minstens 2 keer eerder bij ons heeft aangevraagd. Zo niet, dan moet u de EHIC zelf online aanvragen. Dit kan vanaf 15 oktober.

Hoe werkt de aanvraag van een EHIC?

  1. U vult het aanvraagformulier in.
  2. U ontvangt een ontvangstbevestiging via e-mail.
  3. Wij nemen uw aanvraag in behandeling.
  4. Wij nemen contact met u op als er problemen zijn bij de verwerking.
  5. U hoort per e-mail wat de voortgang is.
  6. U ontvangt uw (nieuwe) EHIC binnen 3 weken via de post.

U kunt uw EHIC direct na ontvangst gebruiken. Op de EHIC staat tot wanneer deze geldig is.

Woont u in een EU-/EER-land of in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan heeft u recht op medische zorg in Nederland. U heeft daarvoor geen toestemming nodig. U kunt dus ook speciaal voor een behandeling naar Nederland komen. In Nederland kunt u de EHIC gebruiken die wij u hebben toegestuurd.

Heeft u nog geen EHIC? Dan kunt u die bij ons aanvragen.

Lees meer over gebruik van EHIC in Nederland

U kunt een EHIC aanvragen vanaf de datum dat uw verdragsrecht ingaat. Die datum vindt u in de brief die wij u hebben toegestuurd. Als u de EHIC te vroeg aanvraagt, dan kunnen wij uw aanvraag helaas niet verwerken.

Lees meer over online aanvragen EHIC

U krijgt noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent. Maar alleen als dat een EU-/EER-land of Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk is. U krijgt de zorg volgens de regels in uw vakantieland.

Op de website van de Europese Commissie kunt u per land lezen welke medische zorg u vergoed krijgt. Ook leest u wat u hiervoor moet doen.

Let op
Gaat u speciaal voor een medische behandeling naar een ander EU-land? Dan kunt u uw EHIC niet gebruiken. In dat geval moet u eerst toestemming vragen aan het ziekenfonds in uw woonland.

U heeft een EHIC en toch heeft u direct contant moeten betalen aan de dokter of apotheek? Dan kunt u bij ons alsnog de kosten declareren. U gebruikt hiervoor het Declaratieformulier kosten medische zorg verdragsgerechtigde (22-12-2020, pdf, 525 kB).

Lees meer over declareren van zorgkosten

Zorg in particuliere klinieken wordt meestal niet vergoed. Deze zorg zit vaak niet in het wettelijke verzekeringspakket van een land. Dat geldt bijvoorbeeld voor Spanje. Daar is de zorg in een privékliniek geen onderdeel van het zorgpakket. U krijgt dan een rekening die u zelf moet betalen. Dat geldt ook voor de medische zorg op bijvoorbeeld een cruiseschip. Deze particuliere zorgverleners (klinieken of artsen) accepteren namelijk de EHIC niet als betaalmiddel voor uw zorg. Het CAK kan die kosten achteraf ook niet aan u vergoeden. U betaalt dus alles zelf.

Lees meer over eigen bijdrage voor zorg in buitenland

Heeft u de EHIC nog niet ontvangen? Of bent u uw EHIC verloren of kwijt?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 88 711 5551.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.