Ga direct naar de inhoud
CAK
Menu
  • RegelingenRegelingen

    • Ondersteuning vanuit de Wmo
    • Zorg vanuit de Wlz
    • Medicijnen mee op reis
    • Zorgverzekering en buitenland
    • Regeling gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden
    • Regeling voor gezinsleden van werknemers
    • EHIC
    • Regeling gemoedsbezwaarden
    • Regeling wanbetalers
    • Regeling onverzekerden
  • Over CAKOver CAK

    • Over ons
    • Verantwoording
    • Werken bij het CAK
    • Nieuwsberichten
    • Contact
    • Pers
    • NCP
  • Zakelijk
  • Mijn CAK
  • Zoeken
Direct naar
  • Zakelijk
  • Mijn CAK
  • English
  • Zoeken
  1. Home ›
  2. Zorgverzekering en buitenland ›
  3. Regeling voor gezinsleden van werknemers
Zoeken

Regeling voor gezinsleden van werknemers


U werkt in Nederland en u woont in het buitenland. Of uw gezinsleden wonen zonder u in het buitenland. Door uw werk bent u verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Dat geldt niet voor uw gezinsleden. Als zij geen eigen inkomen hebben, kunt u ze soms wel 'meeverzekeren'. Zij hebben dan recht op medische zorg in uw woonland op kosten van Nederland. U betaalt hiervoor een verdragsbijdrage aan Nederland. Het CAK int deze bijdrage voor 'meeverzekerde' gezinsleden.

Nieuws

Telewerken in het buitenland en uw zorgverzekering

Heeft u een in Nederland gevestigde werkgever, maar woont u zelf over de grens en telewerkt u veel vanuit uw woonland? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekering en die van uw meeverzekerde gezinsleden.

Wat is telewerken?

Telewerken betekent dat u op afstand werkt via een digitale verbinding met uw werkgever. Bijvoorbeeld vanuit uw eigen huis of een andere werkplek in uw woonland, zoals een café.

25%-regel

Volgens Europese regels over werken in meerdere landen bent u over het algemeen verzekerd in uw woonland als u daar ten minste 25% van uw totale werktijd werkt. Tijdens de coronaperiode en de daarop volgende overgangsperiode heeft (meer dan 25%) telewerken vanuit uw woonland tijdelijk geen gevolgen gehad voor de verzekering. Sinds 1 juli 2023 is de 25%-regel echter weer van kracht.

Werkt u veel vanuit huis?

Als u 25% of meer telewerkt vanuit uw woonland, heeft dit gevolgen voor uw zorgverzekering. U bent verplicht dit te melden bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Deze zal uw zorgverzekering beëindigen. U moet dan een zorgverzekering afsluiten in uw woonland. Afmelden met terugwerkende kracht kan tot maximaal 12 maanden.

Meeverzekerde gezinsleden

Heeft u gezinsleden die via het CAK zijn meeverzekerd? Die meldt u af bij hun zorgverzekeraar in uw woonland. De verdragsbijdrage stopt en u krijgt dan van ons een eindafrekening. Uw gezinsleden kunt u vervolgens meeverzekeren via uw eigen nieuwe zorgverzekering in uw woonland.

Uitzondering onder voorwaarden

Telewerkt u tussen de 25 en 50% vanuit uw woonland? Dan kunt u op verzoek in Nederland verzekerd blijven, als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo’n verzoek kunt u indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De belangrijkste voorwaarden:
• U bent werknemer.
• U woont buiten Nederland.
• U werkt alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever.
• U telewerkt tussen de 25 en 50% van uw werktijd in uw woonland.

Nieuwe rekenmethode woonlandfactor

Per 1 januari 2023 verandert de rekenmethode voor de woonlandfactor die wij op de verdragsbijdrage toepassen. Voor een aantal klanten betekent dit een forse stijging van de woonlandfactor en daarmee ook de verdragsbijdrage.

Wat is een woonlandfactor?

Elk land heeft een ander zorgpakket en ook de kosten ervan verschillen. De woonlandfactor geeft het verschil weer tussen het woonland van uw meeverzekerde gezinsleden en Nederland. Daarom vermenigvuldigen wij uw verdragsbijdrage altijd met een woonlandfactor. Zo betaalt u niet te veel en niet te weinig voor de zorg die uw gezinsleden krijgen in hun woonland.

Nieuwe rekenmethode

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de woonlandfactoren elk jaar opnieuw vast. Vanaf 1 januari 2023 gebruikt het ministerie hiervoor een nieuwe rekenmethode met cijfers van A System of Health Accounts (pdf, 1.2 MB). Deze zorgcijfers zijn actueler, transparanter en bruikbaar voor de lange termijn.

Meer informatie over nieuwe rekenmethode woonlandfactor

Aanmelden

Waar moet ik zelf een zorgverzekering afsluiten?

Als u in Nederland werkt, moet u een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. U mag zelf een zorgverzekeraar kiezen. Elke zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering.

Zorg in uw woonland

Wilt u in uw woonland gebruikmaken van zorg? Gaat u bijvoorbeeld daar naar de huisarts of het ziekenhuis? Vraag dan een document S1/106 aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Met dit document kunt u zich inschrijven bij een ziekenfonds in uw woonland. U krijgt dan dezelfde zorg als andere inwoners die in uw woonland zijn verzekerd.

Tip

Werkt u in Nederland én in het land waar u woont? Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB.nl) kunt u uitzoeken in welk land u zich moet verzekeren.

Hoe meld ik mijn gezinsleden aan?

  1. Vraag voor uzelf een document S1/106 aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.
  2. Lever het document in bij een lokaal ziekenfonds in het land waar u en uw gezinsleden wonen. Meld uw gezinsleden dan ook meteen aan bij dat ziekenfonds. Voor uw gezinsleden heeft u geen apart document nodig.
  3. Het ziekenfonds bepaalt welke gezinsleden meeverzekerd zijn en geeft dat aan ons door. Vanaf dat moment staan uw gezinsleden bij ons geregistreerd als uw meeverzekerden. U en uw meeverzekerde gezinsleden krijgen dezelfde basiszorg als de inwoners van uw woonland.
  4. U betaalt voor uw meeverzekerde gezinsleden van 18 jaar en ouder een verdragsbijdrage (soort zorgpremie) aan het CAK. U ontvangt daarover een brief van ons.


Bepaalt het lokale ziekenfonds dat gezinsleden niet meeverzekerd kunnen zijn? Vraag dan in hun woonland naar de mogelijkheden voor een ziektekostenverzekering voor uw gezinsleden.

Let op

U krijgt alleen een document S1/106 als u in een verdragsland woont, met uitzondering van Servië, Bosnië-Herzegovina, Vojvodine en Montenegro. Woont u in 1 van deze 3 landen of in een niet-verdragsland? Vraag dan in uw woonland hoe u een ziektekostenverzekering voor uw gezinsleden kunt afsluiten.

Lees meer bij Ik werk in Nederland en woon in het buitenland

Op Nederlandwereldwijd.nl leest u waar u behalve een zorgverzekering nog meer aan moet denken.

Hoe meld ik mijn gezinsleden af?

Gaat uw meeverzekerde gezinslid zelf werken of bijvoorbeeld trouwen? Dan heeft hij of zij meestal een eigen recht op een zorgverzekering. Geef deze wijziging zo snel mogelijk door aan de zorgverzekeraar in het woonland. U hoeft dan geen verdragsbijdrage meer voor dit gezinslid te betalen.

Let op

Wij kunnen uw verdragsbijdrage pas aanpassen als wij een bevestiging hebben gekregen van de zorgverzekeraar in het woonland. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de zorgverzekeraar in het woonland.

Ik woon niet bij mijn gezin in het buitenland. Hoe kunnen mijn gezinsleden medische zorg krijgen in hun woonland?

U kunt uw gezinsleden meeverzekeren via het CAK, maar alleen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft zelf een zorgverzekering via de Zorgverzekeringswet bij een Nederlandse zorgverzekeraar.
  • Uw gezinsleden wonen in een verdragsland.
  • Uw gezinsleden hebben geen eigen zorgverzekering.

Lees hoe u uw gezinsleden kunt meeverzekeren bij Ik woon in Nederland, mijn gezinsleden in het buitenland

Waarom moet ik een verdragsbijdrage betalen voor mijn gezinsleden?

Als uw gezinsleden in het buitenland wonen, moet u ze in bepaalde situaties via het CAK 'meeverzekeren' voor ziektekosten. Dat bent u verplicht als zij in een verdragsland wonen en zelf geen inkomen hebben. Hun woonland verrekent de zorgkosten met Nederland. U betaalt een verdragsbijdrage (soort zorgpremie) voor uw gezinsleden aan ons.

Meer informatie?

  • Lees meer over het meeverzekeren van uw gezinsleden bij Ik werk in Nederland en woon in het buitenland of Ik woon in Nederland, mijn gezinsleden in het buitenland
  • Lees meer over de verplichte verdragsbijdrage in artikel 69 van de Zorgverzekeringswet (wetten.nl)

Recht op zorg

Zorg in het woonland

Uw gezinsleden hebben recht op de medische zorg volgens de wetten die in uw woonland gelden. U kunt bij het ziekenfonds waar u hen inschrijft, informeren welke behandelingen en medicijnen zij vergoed krijgen. Kosten die uw gezinsleden in uw woonland maken, declareert u bij het ziekenfonds in hun woonland. U kunt die kosten niet bij ons declareren.

Zorgkosten die u voor uzelf in uw woonland maakt, declareert u ook bij uw ziekenfonds in uw woonland. U kunt de kosten eventueel ook bij uw Nederlandse zorgverzekeraar declareren. Uw Nederlandse zorgverzekering dekt namelijk ook kosten in het buitenland. Meer informatie hierover staat in de voorwaarden van uw zorgpolis.

Meer informatie?

Lees meer bij Ik werk in Nederland en woon in het buitenland

Zorg in andere landen

Mijn gezin woont in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk

Heeft uw gezinslid tijdens een verblijf in een ander EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk medisch noodzakelijke zorg nodig? Gebruik dan de European Health Insurance Card (EHIC) van het CAK. Deze Europese verzekeringskaart kunnen uw gezinsleden bij ons aanvragen. Houd er rekening mee dat particuliere zorg en repatriëringskosten niet onder de EHIC vallen. De EHIC kunnen uw gezinsleden niet gebruiken in hun woonland, gebruik daar de lokale zorgpas.

Gaan uw gezinsleden op vakantie naar een land buiten de EU/EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Daar is de EHIC niet geldig. Wij adviseren dan een extra verzekering of een reisverzekering af te sluiten.

Geplande medische behandeling in een ander land

Reist uw gezinslid speciaal voor een medische behandeling naar een ander land? Lees dan de informatie op de pagina Ik wil voor een medische behandeling naar het buitenland.

Mijn gezin woont in een ander verdragsland

Woont uw gezin niet in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, dan hebben zij geen recht op een EHIC. Om ziektekosten bij verblijf in andere landen te dekken, is het handig een extra verzekering of een reisverzekering af te sluiten.

Zorg in Nederland

Wonen uw gezinsleden in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan hebben zij recht op medische zorg in Nederland. Het gaat om zorg die in het Nederlandse basispakket zit. Zij kunnen bij de dokter of in het ziekenhuis hun Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) laten zien. Hebben zij nog geen EHIC? Dan kunt u voor hen de EHIC online bij ons aanvragen.

Let op

Wonen uw gezinsleden in Noord-Macedonië? En hebben zij in Nederland medische zorg nodig? Neem contact op met Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht. Telefoonnummer: +31 33 445 6870. Uw gezinsleden kunnen namelijk geen EHIC aanvragen, maar hebben wel recht op medische zorg in Nederland.

Meer informatie

Lees meer bij Ik wil voor een medische behandeling naar Nederland

Op de website van het Zilveren Kruis kunt u de handige brochure Medische zorg in Nederland downloaden.

Financiële informatie

Jaarafrekening gezinsleden van werknemers

U krijgt elk jaar in december een rekening voor de verdragsbijdrage voor uw gezinsleden voor het komende jaar. In februari of maart (in ieder geval vóór 1 april) krijgt u een jaarafrekening voor het afgelopen jaar. Daarin staat of u te veel, te weinig of precies genoeg heeft betaald.

Lees meer over jaarafrekening gezinsleden van werknemers

Overige financiële informatie

Wilt u meer weten over de verdragsbijdrage? Of hoe het zit met zorgtoeslag?

Bekijk dan de meestgestelde vragen over geldzaken

Veelgestelde vragen

Wat is een verdragsland?

Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de medische zorg in geval van emigratie. Deze landen noemen wij ‘verdragslanden’.

Het gaat om:

  • EU/EER-landen plus Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk
  • Een aantal andere landen buiten de EU/EER

Lees meer over verdragslanden

Wat is een verdragsbijdrage?

U betaalt een verdragsbijdrage voor uw gezinsleden van 18 jaar en ouder als u in Nederland werkt en zij in het buitenland (een verdragsland) wonen zonder eigen inkomen. Zij hebben recht op medische zorg in hun woonland op kosten van Nederland. U verzekert uw gezinsleden dan bij het lokale ziekenfonds, maar betaalt daar geen zorgpremie. U betaalt een verdragsbijdrage aan Nederland. Het CAK int deze verdragsbijdrage, die soms ook wel Zvw-bijdrage of buitenlandbijdrage wordt genoemd.

Lees meer over de verdragsbijdrage

Wat is een woonlandfactor?

In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.

Door de woonlandfactor toe te passen, is de verdragsbijdrage in verhouding met de omvang en kosten van het zorgpakket in uw woonland (woonlandpakket). De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt ieder jaar opnieuw de woonlandfactor van de verdragslanden vast. Als de zorg in uw woonland duurder wordt, stijgt ook de woonlandfactor. U moet dan een hogere verdragsbijdrage voor uw gezinsleden betalen.

Lees meer over de woonlandfactor

Wat is een woonlandpakket?

Een woonlandpakket is een pakket met zorgvoorzieningen waar uw gezinsleden als verdragsgerechtigde recht op hebben in hun woonland. Met zorgvoorzieningen bedoelen we bijvoorbeeld huisartskosten, medicijnen en ziekenhuisopnames. Het woonlandpakket verschilt per woonland.

Zorgvoorzieningen

De dekking van het woonlandpakket is gelijk aan het wettelijk zorgpakket in dat land. In Nederland is dat bijvoorbeeld de basisverzekering. Uw gezinsleden hebben dus recht op vergoeding van dezelfde zorg als andere inwoners van dat land. Zij hebben ook dezelfde plichten: als uw woonland een eigen risico of eigen bijdrage kent, geldt dit ook voor hen.

Hoe meld ik het overlijden van een meeverzekerd gezinslid?

Is iemand in uw directe omgeving overleden? Gecondoleerd. Wij begrijpen dat er veel op u afkomt en dat u vragen heeft. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met informatie voor nabestaanden. U leest hier wat u moet regelen, hoe en waar u dat doet en wat u van ons kunt verwachten. Wilt u liever persoonlijk contact of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via +31 88 711 5551. Of stuur ons een e-mail via het online contactformulier.

Lees meer over de afhandeling bij overlijden

Zelf regelen

  • Betalingsregeling verdragsbijdrage
  • Bezwaar maken
  • Contactformulier
  • EHIC aanvragen
  • Adres- of persoonsgegevens wijzigen (pdf, 532 kB)
  • Bankgegevens wijzigen of doorgeven (pdf, 477 kB)

Zie ook

Werken binnen de EU

Over ons

  • Over ons
  • Verantwoording
  • Werken bij het CAK
  • Nieuwsberichten

Contact

  • Bellen
  • E-mail
  • Schrijven
  • X (Twitter)
  • Klacht of bezwaar

Bezoekadres

Wilt u langskomen?
Wij staan u graag te woord.

Bezoekadres

Toegankelijkheid

Iedereen moet de website van het CAK kunnen vinden, bekijken en gebruiken. Daarom besteedt het CAK veel aandacht aan toegankelijkheid.

Toegankelijkheid
  • Cookies
  • Proclaimer
  • Uw privacy
  • Kwetsbare plek ontdekt?
  • Uninsured
  • Archief
logo-cak-white