Al 138 gemeenten hebben zicht op wanbetalers

Sinds juli 2017 mag het CAK gegevens van wanbetalers (mensen die langer dan zes maanden geen zorgpremie hebben betaald) delen met gemeenten. Een jaar later hebben al 138 gemeenten daar om gevraagd. Samen hebben zij 57% van alle wanbetalers in beeld.

In juli 2017 is in de Zorgverzekeringswet een bepaling opgenomen dat het CAK gegevens over wanbetalers mag delen met gemeenten. Hierdoor kunnen gemeenten zicht krijgen op een groep inwoners die vaak met problematische schulden kampt.

Na een jaar hebben 138 van de 380 gemeenten in Nederland het CAK gevraagd om een overzicht van de wanbetalers onder hun inwoners. Omdat daar veel grote gemeenten tussen zitten, hebben zij samen nu 57% van alle 230.000 mensen uit de regeling wanbetalers in beeld.

Mede dankzij de kennis over het aantal inwoners met schulden hebben meerdere gemeenten lokaal beleid ontwikkeld. Waar in 2015 nog 325.000 klanten met de regeling wanbetalers te maken hadden, is het aantal nu 230.000.

Meer weten?
Kijk op: Hoe vraag ik een lijst van wanbetalers binnen mijn gemeente aan?

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.