Richard de Leth, projectleider kredietbank Midden-Groningen
Richard de Leth is projectleider bij de kredietbank Midden-Groningen. Met zijn jarenlange ervaring in schuldhulpverlening, werkt hij met zijn collega’s aan het voorkomen en oplossen van schulden in zijn gemeente. Hoe helpt de CAK-lijst daarbij?
Hoe groot is het schuldenprobleem in jullie gemeente?
“Onze gemeente heeft 62.000 inwoners. Dat komt neer op ruim 26.000 huishoudens. Uit de postcodecheck op Geldfit blijkt dat 1 op de 2 huishoudens in onze gemeente risico loopt op schulden óf die al hebben. Dat klopt ook. Ons gebied heeft last van wegtrekkende industrie, van oudsher was hier bijvoorbeeld veel scheepsindustrie. Die is weg, maar de mensen die praktisch geschoold zijn en hun werk vonden in deze sectoren zijn wel gebleven. Het lagere aanbod voor werk heeft onder meer geleid tot meer inwoners met een uitkering.”
Hebben jullie deze mensen allemaal in beeld?
“Nee, helaas niet allemaal. Dat komt omdat wij niet alle data van achterstanden ontvangen, denk aan gegevens over consumptief krediet of achterstanden bij de Belastingdienst.
Met de gegevens die we wél hebben, is het alsnog niet makkelijk om in contact te komen met inwoners met geldzorgen. Dat komt voor een groot deel voort uit schaamte en trots. Sinds de invoering van de vroegsignalering in 2021 werken we ook met de CAK-lijst. Wij integreren de gegevens van de CAK-lijst in ons vroegsignaleringssysteem van de BKR. Zo kunnen we eenvoudiger onze werkzaamheden bijhouden en het systeem borgt een juiste omgang met de gegevens.”
Hoe helpt de CAK-lijst jullie?
“Het is een extra signaal. Als mensen al bij ons via andere kanalen in beeld waren en óók op de lijst staan, krijgen zij een hogere prioriteit. De CAK lijst biedt ons de kans om ook die mensen te benaderen die wij bijvoorbeeld via vroegsignalering niet binnenkrijgen.”
Wat is jouw tip aan andere gemeentes?
“Gebruik die lijst, het helpt echt. Want uiteindelijk is het doel om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen. Dat vraagt aandacht en geduld. Onze ervaring is dat investeren aan de voorkant, aan de achterkant resultaat oplevert. Dus: plan structureel huisbezoeken in, liefst in duo’s. Investeer in coaching en begeleiding. De aanhouder wint.”
Dus in Midden-Groningen is de lijst niet meer weg te denken?
“Nou, dat wordt nog spannend. Ons Team Eropaf is voor een groot deel tijdelijk gefinancierd vanuit gelden van het Nationaal Programma Groningen. Wij hebben dit project IJsberg genoemd. Dit project eindigt eind 2024. Voor die tijd moeten wij onze raad ervan overtuigen dat de werkwijze van Team Eropaf impact maakt en dat we daar op volle sterkte mee door moeten gaan. Deze problematiek vraagt echt een lange adem, dus ik hoop heel erg dat wij door kunnen gaan.”
Kredietbank Midden-Groningen is onderdeel van de gemeente Midden Groningen. De kredietbank biedt gratis financiële hulp aan de inwoners van de gemeente.
Ook een CAK-lijst ontvangen?
Lees meer over de CAK-lijst en het aanvragen voor uw gemeente. Er zijn ook deellijsten beschikbaar per doelgroep, bijvoorbeeld jongeren, of gepensioneerden. U kunt ook contact opnemen met onze collega’s via [email protected].