Als u in een verdragsland woont, blijft Nederland verantwoordelijk voor uw zorgkosten. U regelt en betaalt dan uw zorgverzekering via het CAK. Zo is dit afgesproken.
Als u bent verzekerd via het CAK, op welke zorg heeft u dan recht in uw woonland, Nederland of in een ander land? En waar declareert u eventuele kosten? Lees er hier alles over.
U betaalt elke maand een verdragsbijdrage aan het CAK voor uw zorgverzekering. Hoe dit precies werkt en hoeveel u betaalt, leest u op deze pagina.
In elk land is de zorg anders. Via de woonlandfactor houden we daar rekening mee. Zodat u niet te veel of te weinig betaalt voor de zorg die u krijgt in uw woonland.
Per 1 januari 2023 is de rekenmethode veranderd voor de woonlandfactor die het CAK op de verdragsbijdrage toepast.
Woont uw gezin in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan zijn zij ook verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg in een aantal landen in Europa.
U betaalt een verdragsbijdrage voor uw zorgverzekering via het CAK. Wat een verdragsbijdrage inhoudt, hoe en hoeveel u betaalt, leest u op deze pagina.
U betaalt via uw pensioen of uitkering een verdragsbijdrage aan het CAK. Op de verdragsbijdrage passen wij heffingskortingen toe. Hier leest u alles over deze kortingen.
De algemene heffingskorting hangt af van uw inkomen en leeftijd. Hoe meer u verdient, hoe minder korting. Boven een bepaald inkomen heeft u geen recht op deze korting.
In uw jaarafrekening staat de berekening van uw verdragsbijdrage in bijlage A. Op deze pagina vindt u een voorbeeld van deze berekening en een uitleg.