Veelgestelde vragen
U betaalt een verdragsbijdrage voor uw gezinsleden van 18 jaar en ouder als u in Nederland werkt en zij in het buitenland (een verdragsland) wonen zonder eigen inkomen. Zij hebben recht op medische zorg in hun woonland op kosten van Nederland. U verzekert uw gezinsleden dan bij het lokale ziekenfonds, maar betaalt daar geen zorgpremie. U betaalt een verdragsbijdrage aan Nederland. Het CAK int deze verdragsbijdrage, die soms ook wel Zvw-bijdrage of buitenlandbijdrage wordt genoemd.
In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.
Door de woonlandfactor toe te passen, is de verdragsbijdrage in verhouding met de omvang en kosten van het zorgpakket in uw woonland (woonlandpakket). De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt ieder jaar opnieuw de woonlandfactor van de verdragslanden vast. Als de zorg in uw woonland duurder wordt, stijgt ook de woonlandfactor. U moet dan een hogere verdragsbijdrage voor uw gezinsleden betalen.
Een woonlandpakket is een pakket met zorgvoorzieningen waar uw gezinsleden als verdragsgerechtigde recht op hebben in hun woonland. Met zorgvoorzieningen bedoelen we bijvoorbeeld huisartskosten, medicijnen en ziekenhuisopnames. Het woonlandpakket verschilt per woonland.
Zorgvoorzieningen
De dekking van het woonlandpakket is gelijk aan het wettelijk zorgpakket in dat land. In Nederland is dat bijvoorbeeld de basisverzekering. Uw gezinsleden hebben dus recht op vergoeding van dezelfde zorg als andere inwoners van dat land. Zij hebben ook dezelfde plichten: als uw woonland een eigen risico of eigen bijdrage kent, geldt dit ook voor hen.
Is iemand in uw directe omgeving overleden? Gecondoleerd. Wij begrijpen dat er veel op u afkomt en dat u vragen heeft. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met informatie voor nabestaanden. U leest hier wat u moet regelen, hoe en waar u dat doet en wat u van ons kunt verwachten. Wilt u liever persoonlijk contact of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via +31 88 711 5551. Of stuur ons een e-mail via het online contactformulier.