Succesvolle invoering EESSI

Het CAK is per 3 juli 2019 aangesloten op EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), het digitale berichtenverkeer in Europa. Hiermee is het CAK trotse voorloper in Nederland. Met EESSI kunnen meer dan 10.000 organisaties binnen Europa op een uniforme, veilige en betrouwbare manier gegevens uitwisselen.

Het CAK ontvangt en verstuurt jaarlijks zo’n 100.000 berichten en declaraties van en naar het buitenland. Bijvoorbeeld wanneer een gepensioneerde zich bij een buitenlandse zorgverzekeraar wil aanmelden, de aanmelding van verzekeringsrecht van een grensarbeider of declaraties van ziektekosten die gemaakt zijn in het buitenland.

Van papier naar digitaal

Voorheen verliep het verwerken van zo’n aanmelding bijna volledig handmatig en via papier. Van brieven scannen en uitprinten tot postbezorging. Dat kon dagen of zelfs weken duren. Nu het CAK is aangesloten op EESSI, verlopen aanmeldingen en de afhandeling digitaal. Dit is niet alleen sneller; het voorkomt ook fouten en onnodige administratie. Bevestigingen van zorg in het buitenland zijn nu vrijwel direct binnen bij het CAK.

De eerste zestien landen zijn op 3 juli gestart met de uitwisseling. In de komende maanden volgt de rest. Het CAK heeft de aansluiting op EESSI binnen twee jaar volbracht. Iets waar we trots op zijn. Het is niet alleen een mooi resultaat voor het CAK, maar ook van belang voor de digitale positie van Nederland in Europa.

Goede samenwerking en betrokkenheid dankzij agile werken

De goede samenwerking met betrokken landen en de Nederlandse zorgverzekeraars hebben bijgedragen aan de tijdige aansluiting. Daarnaast heeft de agile werkstrategie zich opnieuw bewezen. Het complexe systeem werd daarmee stapsgewijs ingevoerd en de eindgebruikers zijn van begin tot eind nauw betrokken geweest bij de implementatie.

Meer informatie over de activiteiten van het CAK? Ontdek ons jaarmagazine.

Waar zoekt u naar?

Tip: vul één of twee woorden in voor het beste resultaat.

De website van het CAK maakt gebruik van cookies.


Wij kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat wij onze website steeds kunnen verbeteren.
Uiteraard zorgen wij goed voor uw privacy.