Veelgestelde vragen
Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de medische zorg in geval van emigratie. Deze landen noemen wij ‘verdragslanden’.
Het gaat om:
- EU/EER-landen plus Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk
- Een aantal andere landen buiten de EU/EER
U betaalt een verdragsbijdrage voor het recht op medische zorg in uw woonland. De zorgkosten die u maakt, verrekent uw woonland met Nederland. Dat is zo afgesproken met een aantal landen. U betaalt daarom geen zorgpremie aan de lokale zorgverzekeraar voor de basiszorg in uw woonland. U betaalt in plaats daarvan een verdragsbijdrage aan Nederland. Het CAK int deze bijdrage.
In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.
Door de woonlandfactor toe te passen, is uw verdragsbijdrage in verhouding met de omvang en kosten van het zorgpakket in uw woonland (woonlandpakket). De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt ieder jaar opnieuw de woonlandfactor van de verdragslanden vast. Als de zorg in uw woonland duurder wordt, stijgt ook de woonlandfactor. U moet dan een hogere verdragsbijdrage betalen.
Een woonlandpakket is een pakket met zorgvoorzieningen waar u als verdragsgerechtigde recht op heeft in uw woonland. Met zorgvoorzieningen bedoelen we bijvoorbeeld huisartskosten, medicijnen en ziekenhuisopnames. Het woonlandpakket verschilt per woonland. De dekking van het woonlandpakket is gelijk aan het wettelijk zorgpakket in dat land. In Nederland is dat bijvoorbeeld de basisverzekering. U heeft dus recht op vergoeding van dezelfde zorg als andere inwoners van dat land. U heeft ook dezelfde plichten: als uw woonland een eigen risico of eigen bijdrage kent, geldt dit ook voor u.
Wij kunnen een aantal heffingskortingen toepassen op het Wlz-deel van uw verdragsbijdrage, maar alleen als de benodigde gegevens bij ons bekend zijn. Soms moet u de heffingskorting zelf bij ons aanvragen.
Op Nederlandwereldwijd.nl leest u waar u behalve een zorgverzekering nog meer aan moet denken als u gaat wonen, werken of reizen in het buitenland.
Is iemand in uw directe omgeving overleden? Gecondoleerd met uw verlies. Betaalde uw overleden familielid een verdragsbijdrage voor zichzelf en/of gezinsleden? Dan stuurt het ziekenfonds in het woonland (of SVB of UWV) het CAK hierover bericht. Vanaf het moment van overlijden stopt de inschrijving bij het ziekenfonds. Het CAK stopt dan ook met het innen van de verdragsbijdrage.